Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВ ЖИВОТ

Да ли избегавате СУНЦЕ и патите од АЛЕРГИЈА? Ево који витамин је ваше организму ХИТНО ПОТРЕБАН

Познат као витамин сунца, витамин Д производи тело као одговор на кожу која је изложена сунчевој светлости

1657274374_pill-g7f6916428_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Уколико избегавате сунце, патите од алергија на млеко или се придржавате строге веганске дијете, можда ћете бити у опасности од недостатка витамина Д. Познат као витамин сунца, витамин Д производи тело као одговор на кожу која је изложена сунчевој светлости. Он се природно јавља у неколико намирница, укључујући неке рибе, уља рибље јетре и жуманца и у обогаћеним млечним производима и производима од житарица.

Прочитајте још: МЕД у служби лепоте: Направите савршену маску за лице према вашем типу коже

Витамин Д је неопходан за јаке кости, јер помаже телу да користи калцијум из исхране. Недостатак овог витамина се повезује са рахитисом, болешћу у којој се коштано ткиво не минерализује правилно, што доводи до меких костију и деформитета скелета. 

Симптоми и здравствени ризици недостатка витамина Д

Симптоми бола у костима и слабости мишића могу сигнализирати да имате недостатак витамина Д. Међутим, за многе људе, симптоми су суптилни. Ипак, чак и без симптома, премало витамина Д може представљати здравствени ризик. 

Како проверити да ли нам недостаје витамин Д?
Најтачнији начин да се измери колико витамина Д има у вашем телу је тест крви за 25-хидрокси витамин Д. Ниво од 20 нанограма/милилитар до 50 нг/мЛ сматра се адекватним за здраве људе. Ниво мањи од 12 нг/мЛ указује на недостатак витамина Д.

Истраживања сугеришу да би витамин Д могао да игра улогу у превенцији и лечењу бројних различитих стања, укључујући дијабетес типа 1 и типа 2, хипертензију, нетолеранцију на глукозу и мултиплу склерозу.

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

Узроци недостатка витамина Д

Недостатак витамина Д може настати из разлога што не конзумирате препоручене нивое витамина током времена. Ово је вероватно ако пратите строгу веганску исхрану, јер је већина природних извора животињског порекла, укључујући рибу и рибље уље, жуманца, обогаћено млеко и говеђу јетру. Ево најбоље хране са витамином д за вегетаријанце.

Прочитајте још: Најдоминатније жене рађају се у ова ЧЕТИРИ ЗНАКА: Уживају да буду главне у свакој ситуацији

Вероватно је да је и  ваше излагање сунчевој светлости врло ограничено. Како тело производи витамин Д када је ваша кожа изложена сунчевој светлости, можда ћете бити изложени ризику од недостатка ако сте везани за кућу, живите у северним географским ширинама, носите дугу одећу или покриваче за главу из религиозних разлога или имате занимање које спречава излагање сунцу. Током зиме, недостатак витамина Д може бити чешћи јер је доступно мање сунчеве светлости.

Одређени медицински проблеми, укључујући Црохнову болест, цистичну фиброзу и целијакију, могу утицати на способност црева да апсорбује витамин Д из хране коју једете

Ваши бубрези не могу да претворе витамин Д у његов активни облик. Како људи старе, њихови бубрези су мање способни да претворе витамин Д у његов активни облик, чиме се повећава ризик од недостатка витамина Д. Такође, дигестивни тракт не може адекватно да апсорбује витамин Д. Одређени медицински проблеми, укључујући Црохнову болест, цистичну фиброзу и целијакију, могу утицати на способност црева да апсорбује витамин Д из хране коју једете.

Лечење недостатка витамина Д

Лечење недостатка витамина Д укључује добијање више витамина Д - кроз исхрану и суплементе. Иако не постоји консензус о нивоима витамина Д потребним за оптимално здравље - а вероватно се разликује у зависности од старости и здравствених стања - концентрација мања од 20 нанограма по милилитру се генерално сматра неадекватном и захтева лечење.

Прочитајте још: Да ли знате у којим старосним годинама је НАЈБОЉИ СЕКС? Одговор ће вас ОДУШЕВИТИ

Ако не проводите много времена на сунцу или увек пазите да покријете кожу, јер крема за сунчање инхибира производњу витамина Д, требало би да разговарате са својим лекаром о узимању суплемента витамина Д, посебно ако имате факторе ризика за недостатак витамина Д .

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas