Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОВРЋЕ

Да ли конзумирате ШПАРГЛУ? Ево зашто се ова ВИТАМИНСКА БОМБА мора наћи на вашем тањиру

Шпаргла је постала све популарније поврће, али не без разлога.

1646350391_asparagus-g0c45dbe07_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Прича о шпаргли, њеном укусу и витамнинима којима обилује сеже још до старих Египћана и Грка, који су је редовно имали на својим трпезама. Осим свежу током сезоне, конзумирали су је и сушену током зимског периода. Популарност је изгубила током средњег века, а на трпезе се вратила у 17. веку.   

Шпаргла је вишегодишња зељаста биљка из породице шпаргла. Осим шпаргла, зовемо је и шпарога, шпарга, вилина метла. 

Прочитајте још: Фаталан, шармантан и невероватно паметан: Да ли знате ко је био први БЕОГРАДСКИ ПЛЕЈБОЈ - Завео је три најлепше Југословенке, па им сломио срце

Колевка шпаргле је Медитеран. Данас се узгаја у целом свету. До Новог света семе је допловило 1852. и примило се у Калифорнији. Шпарглу највише воле Немци и они верују да је њихова шпаргла произведена у долини Рајне, око града Швецингера, најбоља на свету. Чак, у тврђави у том граду, организују фестивал у част ове биљке. 

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Специфичан и деликатан укус шпаргле неће Вас оставити равнодушним. Треба је јести и због обиља витамина и минерала који су највише концентрисани у изданцима и корењу. Ето разлога да на ободу своје баште посадите шпарглу и користите је и више од 10 година.

Прочитајте још: Био је врло дрзак и смео, а увек је држао до своје речи: Да ли знате ко је био српски Робин Худ?

Нискокалорична, богата витаминима, минералима и влакнима

Ово изузетно поврће је права витаминска „бомба“. У само 100 грама свеже шпаргле налази се: 210 милиграма калијума, 20 милиграма калцијума, 20 милиграма магнезијума, 45 милиграма фосфора, 1 милиграма гвожђа, 500 мг витамин А, 0,11 милиграма витамина Б1, 0,12 милиграма витамина Б2, 0,60 милиграма витамина Б6, 1 милиграма ниацина, 20 милиграма витамина Ц, 2,5 и милиграма витамина Е.

Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију

Познато је да је шпаргла диуретик, што значи да подстиче излучивање течности из тела, а то делује повољно код третмана многих здравствених проблема као што су камен у бубрегу и гихт. Ово поврће је богат извор амино-киселине аспарагин, која помаже да се створи потреба за мокрењем. То помаже да се ослободите вишка течности и исперете вишак соли из организма. Ово може бити веома корисно у случајевима едема, високог крвног притиска или болестима повезаним са срцем.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas