· · Komentari: 0
POVRĆE

Da li konzumirate ŠPARGLU? Evo zašto se ova VITAMINSKA BOMBA mora naći na vašem tanjiru

Špargla je postala sve popularnije povrće, ali ne bez razloga.

1646350391_asparagus-g0c45dbe07_640.jpg
Foto: Pixabay

Priča o špargli, njenom ukusu i vitamninima kojima obiluje seže još do starih Egipćana i Grka, koji su je redovno imali na svojim trpezama. Osim svežu tokom sezone, konzumirali su je i sušenu tokom zimskog perioda. Popularnost je izgubila tokom srednjeg veka, a na trpeze se vratila u 17. veku.   

Špargla je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice špargla. Osim špargla, zovemo je i šparoga, šparga, vilina metla. 

Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce

Kolevka špargle je Mediteran. Danas se uzgaja u celom svetu. Do Novog sveta seme je doplovilo 1852. i primilo se u Kaliforniji. Šparglu najviše vole Nemci i oni veruju da je njihova špargla proizvedena u dolini Rajne, oko grada Švecingera, najbolja na svetu. Čak, u tvrđavi u tom gradu, organizuju festival u čast ove biljke. 

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Specifičan i delikatan ukus špargle neće Vas ostaviti ravnodušnim. Treba je jesti i zbog obilja vitamina i minerala koji su najviše koncentrisani u izdancima i korenju. Eto razloga da na obodu svoje bašte posadite šparglu i koristite je i više od 10 godina.

Pročitajte još: Bio je vrlo drzak i smeo, a uvek je držao do svoje reči: Da li znate ko je bio srpski Robin Hud?

Niskokalorična, bogata vitaminima, mineralima i vlaknima

Ovo izuzetno povrće je prava vitaminska „bomba“. U samo 100 grama sveže špargle nalazi se: 210 miligrama kalijuma, 20 miligrama kalcijuma, 20 miligrama magnezijuma, 45 miligrama fosfora, 1 miligrama gvožđa, 500 mg vitamin A, 0,11 miligrama vitamina B1, 0,12 miligrama vitamina B2, 0,60 miligrama vitamina B6, 1 miligrama niacina, 20 miligrama vitamina C, 2,5 i miligrama vitamina E.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Poznato je da je špargla diuretik, što znači da podstiče izlučivanje tečnosti iz tela, a to deluje povoljno kod tretmana mnogih zdravstvenih problema kao što su kamen u bubregu i giht. Ovo povrće je bogat izvor amino-kiseline asparagin, koja pomaže da se stvori potreba za mokrenjem. To pomaže da se oslobodite viška tečnosti i isperete višak soli iz organizma. Ovo može biti veoma korisno u slučajevima edema, visokog krvnog pritiska ili bolestima povezanim sa srcem.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.