· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

Da li ste HIPOHONDAR? Ovo su prvi znaci koji ukazuju na to

Ako ste preokupirani razmišljanjima o različitim bolestima, možda je to znak za alarm

1651353092_stress-gde974eabd_640.jpg
Foto: Pixabay

Hiponondrija nimalo nije naivna stvar, posebno ukoliko ona preovlada našim razmišljanjima i preokupira nam svakodevnicu. Osim toga, ona čini da život ne uništavamo samo sami sebi razmišljajući o bolestima koje zapravo i nemamo, već to stanje prenosimo i na ljude oko nas.

Pročitajte još: Da li je hrana za mačke BEZBEDNA ZA PSE? Sve što treba da znate o "krađi" iz mačjeg džaka

Ukoliko svaki put kada osetite bol u grudima, pomislite da je to simptom ozbiljne srčane bolesti, a svaka glavobolja vas asocira na moždani udar - vi ste hipohondar. Zapravo, to nije zdravi način razmišljanja, jer se tokom svog života čovek razboleva nebrojeno mnogo puta, a velika većina obih boljki ne dovodi do najgoreg scenarija.

Pročitajte još: TRIK SA ŠIBICAMA: Ubacite ih u vodu u kojoj kuvate jaja i rešite problem koji muči svaku domaćicu

Hipohondar je u stalnom strahu da ćete u svakom trenutku dobiti neku bolest. Zbog toga ste konstantno uplašeni i preterano oprezni. Vodite računa gde idete, što radite, a sve samo iz osećaja da ćete se razboleti. Bez obzira na nalaze i tvrdnje lekara, vi i dalje nemate mira i sumnjate da ste bolesni, iako niste dobili nijednu dijagnozu. 

Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost

Ako vam sve ovo zvuči poznato i mislite da ste hipohondar, vrlo je važno da potražite stručnu psihološku pomoć. Stalno razmišljanje o bolestima može biti vrlo stresno, a na kraju zbog slabljenja imuniteta usled ansksioznosti, može doći do pojave prave bolesti.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.