Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Да ли знате шта је здравствени синдром СЛОМЉЕНОГ СРЦА? Озбиљно прети женама старијим од 50 ГОДИНА

Синдром је некада било „лако пропустити и тешко препознати“, али сада постоји све већа свест и знање о њему, кажу лекари.

1636667472_shutterstock_1401929189.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У временима екстремног стреса, нечије срце може променити облик, изазивајући бол у грудима и друге симптоме срчаног удара, али без зачепљених артерија. Овај здравствени проблем назива се синдром сломљеног срца - јер се може догодити у тренуцима туге након што је вољена особа недавно умрла, а велика већина пацијената су жене.

Прочитајте још: Удаћу се једино за војводу Марка Миљанова: Како се Стефанија заљубила у дупло старијег удовца и запросила га

Случајеви су у порасту у САД, посебно међу женама средњих година, при чему се најистакнутија група у ризику састоји од оних старосне доби између 50. и 74. године, показало је истраживање објављено прошлог месеца у Јоурнал оф тхе Америцан Хеарт Ассоциатион.

Синдром сломљеног срца показује да стрес емоционални, физички или еколошки може да омета приступ мозгу и срцу...

- Постоји нешто што се потенцијално дешава око периода перименопаузе, тако да нешто након 50. и све до 74. године, постоји могућност да се стање развије код жена - каже докторка Сузан Ченг, виши аутор студије и директор јавног сектора. 

Прочитајте још: Завиримо у трендове косе за 2022. годину: Дизајнери кажу лепршавост

Тачни разлози још нису познати, али кардиолози имају неке теорије. Жене су чиниле 88% свих случајева ове кардиомиопатије у најновијој анализи. Постоји нешто у женској биологији што жене више доводи у опасност, што доводи до теорија о томе да полни хормони играју улогу, али то није цела прича јер је више о хормонима стреса, тврди Ченг.

Пролазак кроз тугу, нова дијагноза рака, развод, губитак посла, операција, саобраћајна несрећа или јак бол могу довести до овог стања. 

- Јасно је да постоји веза између мозга и срца када погледате синдром сломљеног срца. Фактори ризика попут високог холестерола, пушења и високог крвног притиска стварају услове за развој срчаних болести, али шта заправо покреће срчани догађај? Синдром сломљеног срца показује да стрес емоционални, физички или еколошки може да омета приступ мозгу и срцу - приметила је Сузан Ченг.

Прочитајте још: ОТВАРА АПЕТИТ: Кремаста пилетина У СОСУ од спанаћа и пармезана (РЕЦЕПТ)

Пролазак кроз тугу, нова дијагноза рака, развод, губитак посла, операција, саобраћајна несрећа или јак бол могу довести до овог стања. Код синдрома сломљеног срца, хормони стреса „бори се или бежи“ расту несразмерно ситуацији, док је у исто време осетљивост на тај скок посебно дубока код оболелих пацијената, утичући на срчани мишић и срчане ћелије, потврдила је Ченг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas