· · Коментари: 1
ОРЛ

Да ли трака око бебине главе може да смањи клемпаве уши? Др Ваљаревић даје одговар

Клемпаве уши не утичу на слух детета, али могу да буду естетски проблем и извор несигурности.

1615305960_usi.jpg
Фото: Пиксабеј

Клемпаве уши се наслеђују, али могу да буду и последица лошег бебиног положаја у мајчином стомаку. Који год био разлог, клемпаве уши могу да донесу много проблема детету већ у вртићу. Занимљиво је да клемпаве уши чешће наслеђују дечаци.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

- Облик, величина и положај ушију генетски су одређени. У првих неколико месеци после рођења бебе, родитељи могу да примете да су ушне шкољке на неки начин промениле изглед, али у питању је генетски одређен развој - истиче др Светлана Ваљаревић, ОРЛ.

Да ли помаже везивање трака за косу беби?

Пошто се родитељи плаше да ће деца већ после првог контакта са вршњацима схватити да имају естетски проблем, покушавају сами да реше овај проблем. Најчешће терају децу да носе траке за косу.

- Никакав спољни фактор на који родитељи могу да утичу не доводи до тога да се облик или положај ушне шкољке промене (спавање на одређени начин, ношење тракица око главе, ношење еластичног завоја) - објашњава др Ваљаревић.

Прочитајте још: Рецепт за дуговечност руског хирурга ФЕДОРА УГЛОВА који је ОСВОЈИО ПЛАНЕТУ: Позитивне мисли, физички рад и – 100 чучњева

Многи родитељи размишљају о операцији и питају се када је право време?

- Ушна шкољка скоро у потпуности завршава свој раст и развој до пете или шесте године живота тако да се тада може и планирати хируршка корекција, искључиво уколико је дете мотивисано за исту и уколико пати због облика и положаја ушију - закључује др Ваљаревић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.