Докторка открива који је најбољи доручак за црева и мозак, а да нису каше.
Гастроентеролог из Флориде, др Каролина Сојка, саветује људе да посебну пажњу обрате на то шта једу за доручак, јер правилно избалансиран јутарњи оброк може покренути црева и поставити тон за цео дан.
Доручак који чува цревни микробиом
Лекарка из сертификоване медицинске установе Гастро Хеалтх поделила је примере доручака које сматра најкориснијима за здравље црева. Како објашњава, све се своди на правилну комбинацију неколико једноставних, али хранљивих намирница.
Међу њима, Сојка посебно истиче кефир (или јогурт без шећера), јаја, воће, поврће, хлеб од киселог теста и сир.
- Јаја и кефир су одличан начин да унесете комплетне протеине, као и корисне пробиотике који могу значајно да побољшају разноврсност цревног микробиома - објашњава докторка.
Зашто је кефир толико користан?
Према њеним речима, кефир "храни" добре бактерије у нашем организму и представља природан извор пробиотика, што га чини једноставним начином да се ојача цревна флора без потребе за суплементима.
Научна истраживања потврђују да кефир подржава здравље и црева и мозга. То је детаљно описано у извештајима објављеним у Националној медицинској библиотеци 30. јуна 2023. године.
Јаја – енергетски ослонац дана
Јаја су, како каже Сојка, права нутритивна ризница – богата су протеинима, омега-3 масним киселинама, као и витаминима Б и Д.
- Конзумација јаја ујутру обезбеђује ми стабилан извор енергије и помаже да дан започнем на прави начин - истиче докторка.
Њихове користи су потврђене и научно. Позитивно деловање јаја на здравље црева повезује се са холином, једињењем које се природно налази у њима, према студији из новембра 2021. године.
Шта треба избегавати
Докторка упозорава да је најбоље избегавати тзв. "брзе" доручке – пецива, индустријске житарице и храну богату адитивима и шећерима.
- Такви оброци могу да доведу до прекомерног раста и неравнотеже ‘лоших’ бактерија у цревима - објашњава Сојка.
Прескакање доручка – тиха опасност
Нутриционисткиња и магистар наука Клер Рифкин из Њујорка недавно је говорила о последицама прескакања доручка и нередовних оброка.
Осим очекиваног пада енергије, Рифкин наводи и друге непријатне симптоме, попут осећаја конфузије и губитка концентрације, што показује колико је редован доручак важан за правилно функционисање тела и ума.
(Стил)