Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Када шећер нагло падне може доћи до аритмије, убрзаног рада срца, па чак и срчаног удара: Ево како да помогнете особи која се нађе у оваквом стању

У таквим стањима брз унос шећера је кључан.

1618143547_Depositphotos_175081558_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

Дечаку (14) из Бачке Паланке, који болује од дијабетеса, позлило је на улици услед наглог пада шећера у крви. Почео је да се тресе, грчили су му се мишићи, али његово здравствено стање као алармантно нису препознали запослени у локалној продавници.

Прочитајте још: Негативност утиче на здравље и више него што смо мислили

Одбили су да му дају чоколадну бананицу која би му помогла да се брзо опорави, јер није имао новца да је плати.

Дечак болује од дијабетеса типа 1, најчешћег од свих типова дијабетеса који се јављају код деце. Према статистикама, до 95 одсто деце млађе од 16 година има овај тип. Условљен је немогућношћу панкреаса да ствара инсулин и сматра се аутоимуном болешћу, што значи да имуни систем напада сопствена ткива и органе.

Прочитајте још: После инфаркта ове ЛАКЕ вежбе су обавезне

Код дијабетеса типа 1, панкреас губи способност производње инсулина у довољној количини. Временом се развијају симптоми дијабетеса, и разара се око 80 одсто ћелија панкреаса.

Једини начин да тело постане способно да поново користи шећер за енергију јесте надокнада изгубљеног инсулина. То се постиже инсулинском терапијом неколико пута дневно, а дневни план контроле такође укључује планирање оброка, контролу крви и урина, и многе друге тестове.

Симптоми који могу да укажу на дијабетес типа 1 код деце су:

  • учесталост мокрења велике количине урина
  • појачана жеђ
  • сувоћа уста и грла
  • губитак тежине
  • појачан апетит
  • осећај умора
  • пеленски осип код одојчади, који не пролази уобичајеном негом
  • губитак телесне масе
  • бол у стомаку
  • мучнина и повраћање
  • главобоља
  • умор
  • поремећај понашања

Симптоми хипогликемије

Истраживања показују да је чак 98% пацијената који су на инсулину са типом 1 дијабетеса имало неко искуство са хипогликемијом.

Најчешћи симптоми хипогликемије су јака глад, опште лоше стање, малаксалост, дрхтање руку, појачано знојење, конфузност, неразумљивост...

Фото: Пиxабаy

Прочитајте још: Започните дан здравим напитком: Потребна су само два састојка

Деца која имају дијабетес типа 1 некада не могу да изговоре реченицу до краја, не могу да мисле довољно, имају сметње у памћењу, а могу и да изгубе свест кад ниво шећера у крви нагло и брзо опадне.

Према речима стручњака, у таквим стањима брз унос шећера је кључан. Кашичица меда, 15 грама угљених хидрата, шећера, сока или неког брзо концентрованог слаткиша може брзо да подигне шећер.

Прочитајте још: МЕД И ЦИМЕТ: Идеална комбинација у борби против болести

Проблем код хипогликемија јесте када се јавља губитак свести - тада се пацијенту не може ништа стављати у уста. У том случају мора да реагује хитна помоћ и глукоза мора да се да венски. Реч је о озбиљном стању које захтева и хоспитализацију.

У условима хипогликемије код оболелих од дијабетеса долази до аритмија, појачаног рада, убрзаног рада срца, па тако није ретко да хипогликемија изазове чак и срчани удар.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas