Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
савет

Како да се понашате кад ваши ближњи НЕ ЖЕЛЕ ДА НОСЕ МАСКУ

Пандемија корона вируса је паралисала планету, а крај се још увек не назире. У овој хаотичној и неизвесној ситуацији најбитније је заштитити своје и здравље других људи, али такође сачувати и ментално здравље.

1596526296_couple-5155010_1280.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Постоје људи око нас који и даље не схватају озбиљност ситуације, те не следе мере заштите од ширења КОВИД-19. Члан ваше породице или пријатељ не носи заштитну маску и не придржава се физичке дистанце? Како поступити у таквој ситуацији?

Психијатар Росеан Капана-Ходге за Цнет је открила како се носити са таквом стресном ситуацијом.

Прочитајте још: У јеку смо АЕЛГИЈА, како да се ЗАШТИТИМО и побољшамо дан

Постављање граница

Уколико живите у дому са особом која има другачије ставове о корона вирусу и заштити од истог, најбитније за ваше физичко и ментално здравље је да поставите границе. Једноставно можете да одлучите желите ли или не желите да разговарате и какве активности да обављате с њима.

Објасните им шта очекујете када сте код куће и кад су они у вашој близини!
Фото: Пиxабаy

- Постављање граница за чланове породице може изгледати неприродно и неугодно, али је здрав начин с којим дајете до знања шта могу очекивати од вас. Када је реч о мерама безбедности, објасните им шта очекујете када сте код куће и када су они у вашој близин - каже Капана-Ходге.

Када породица и пријатељи знају ваша очекивања, вероватно ће на почетку бити збуњени или узнемирени, али важно је да одлучно испољите своје потребе и очекивања уз дозу поштовања.

Ако не желите да се виђате с неким ко не носи заштитне маске у јавности, реците им да их цените, али да ћете се наћи уживо само ако ставе маску. У супротном, предложите им разговор путем видео-позива.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ЦРНУ ЛИМУНАДУ? Откривамо шта она чини за наш ОРГАНИЗАМ

Ако члан породице не носи маску на јавном месту, можете му рећи да ћете одржавати дистанцу, колико можете, док сте обоје код куће.

Можете контролисати само себе, а не друге!

- Постављањем граница сачуваћете своје ментално здравље и смањити стрес. Не морате на себе да преузмете одговорност да им објасните препоруке за превенцију ширења вируса. Ту енергију и време искористите за себе, на активности попут вежбања и медитације - предлаже др. Капана-Ходге.

Одбаците критике

Фото: Пиxабаy

Ако ипак желите с пријатељима и породицом да расправљате о сигурности, боље искажите своју забринутост без критиковања.

- Увек је најбоље почети од љубави и подршке. Питајте их шта можете да учините за њих уместо да их грдите - саветује психијатар, те додаје:

- Ако мами кажете: Мама, желиш ли да ти купим неколико једнократних маски или пар платнених, уместо:  - Умрећеш ако не носиш заштитну маску сигурно ће се боље осећати. 

Корисно је причати у првом лицу када разговарате с пријатељима и породицом како би разумели ваша осећања.

Прочитајте још: Како ЧИТАЊЕ КЊИГА поправља ЗДРАВЉЕ? Највише утиче на ових ДЕВЕТ СТВАРИ

Дакле, можете рећи:

 - Тата, бринем се за твоје здравље и не желим да те изложим опасности ако дођем код тебе. Или хтела бих доћи на крштење, али не желим да ризикујем да заразим тебе или некога другога.

Старији људи обично пркосе променама, те је битно знати када треба престати да их наговарате. Увек можете одбити позиве на дружења уживо ако вам не одговара начин на који се неко носи са заштитом током пандемије. Објасните им своје ставове и реците да сте доступни за дружење путем видео-позива. Ако вас поштују и желе да проведу време с вама, уважиће ваш захтев.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas