Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како препознати ‘’тихи’’ удар и како се заштитити после короне

Од почетка пандемије у децембру 2019. године, па до данас, широм света забележено је преко 217 милиона случајева КОВИД 19 инфекције, при чему је више од 4,5 милиона особа преминуло

1647257354_pjimage---2022-03-14T122840.401.jpg
Др Ненад Радивојевић, кардиолог
Oglas

Кардиолог, др Ненад Радивојевић, из Клиничког центра Србије одговара на питање због чега, након прележане инфекције Ковид 19, све више људи има проблем са кардиоваскуларним системом, као и да ли је и на који начин могуће спречити компликације.  

КОВИД не захвата само плућа. То је мултиорганска инфекција која у различитом степену захвата практично све системе органа. Када говоримо о кардиоваскуларном систему, оштећења срчаног мишића се чешће јављају међу болнички леченим КОВИД пацијентима, и то углавном код старијих особа, али и свих оних који су већ имали одређених проблема са срцем или другим придруженим болестима. Такође, код болнички лечених пацијената, чешће се контролише тропонин, јер су повишене вредности повезане са већом стопом смртности, и чешће се јављају код особа са већ постојећим кардиоваскуларним обољењима

Након КОВИД инфекције дешава се да заостану замор и кратак дах. То се објашњава чињеницом да вирус захвата и плућа и срце и бубреге. Карактеристични су изражени запаљенски одговор и већа склоност ка стварању тромба, што недвосмислено указује да оштећење ендотела (површинског дела зида крвних судова) игра главну улогу у настанку свих других оштећења која се јављају у склопу болести. 

Фото: Промо

Управо то је разлог за препоруку витамина Д, који може помоћи да се смање запаљенски процеси у организму, а истовремено позитивно утиче на имуни систем. 

Зашто витамин Д3?

Истразивања су показала да је низак ниво витамина Д повезан са повишеним крвним притиском, артеријском крутошчу, задебљањем срчаног мишића. Постоје студије које говоре у прилог чињеници да суплементација витамином Д позитивно утиче на смањење појаве инфаркта срца, можданог удара, срчане слабости. Свој велики значај витамин Д је показао и током КОВИД 19 пандемије, због чега се користи у свим препорукама као помоћ за третман Ковид инфекције.

Шта кажу истраживања?

У основи настанка кардиоваскуларних болести налази се повишени ниво хомоцистеина који је одговоран за оштећење ендотела (површинског дела крвних судова) и повећање учесталости појаве кардиоваскуларних обољења. 

Клиничка испитивања су показала да једино фолна киселина у свом активном облику (метилтетрахидрофолат)  делује на смањење хомоцистеина у крви. Због тога се, узимајући у обзир целокупну ситуацију - убрзани темпо живота, неадекватан начин ихране, и период током и након цовид инфекције посебно саветује употреба активног фолата у комбинацији са витаминима Б групе. 

Пацијентима препоручујем ЦардиоВитамин® ФД3, јер у само једној капсули дневно могу добити потребне дозе Витамина Д3 (1000ИУ) и активног облика фолне киселине (800μг 5-МТХФ).

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas