Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најчешћи узроци надутости и гасова: Искусни доктор открио због чега долази до ових проблема и како да их решите

На питање који су узроци надутости и гасова и када би требало да потражимо помоћ лекара специјалисте одговара гастроентеролог, начелник службе гастроентерологије КБЦ Земун, мр сци мед др Миодраг Словић.

1701444371_shutterstock_1125208163.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Свака особа у својим цревима има одређену количину гасова који настају као последица разлагања састојака из хране. Узроци надутости и гасова су бројни, а као најчешћи узрок наводи се конзумирање неадекватних намирница. Појава гасова и надутости у великој мери зависи од састава намирница и начина на који их уносимо. Намирнице које најчешће доводе до надимања су пасуљ, соја, бадеми, пистаћи, лук, печурке, бундева, грашак, купус, кајсије, смокве, брескве, крушке, шљиве и вештачки воћни сокови.

Такође, преједање и халапљиво, односно брзо уношење хране при ком се уз храну прогута и ваздух, доводе до стварања гасова. Повремени или учестали затвор и одсуство редовног пражњења, изложеност стресу, нередован сан, мањак физичке активности, пушење и жвакаће гуме су још неки од фактора који доводе до надутости.

Када би пацијент требало да потражи лекарску помоћ због проблема с надутошћу и гасовима? Ако се тегобе које укључују надутост и гасове не смањују, него постају учесталије или су присутне и након придржавања наведених савета, потребно је потражити савет лекара. Уколико се јави јачи бол у трбуху, неретко и ноћу, ако је стомак изражено напет и тврд, ако се примети губитак у тежини, ако дође до појаве крви у столици или ако пацијент има пролив који траје дуже од седам дана, потребно је одмах посетити лекара. 

Како се дијагностикују различити узроци надутости? Уколико се тегобе јављају за време оброка, то најчешће упућује на проблеме са желуцем, а ако се надимање јавља после јела на 20 до 30 минута, могуће је да недостају неки ензими за варење. Појава надимања сат, два после оброка више говори о проблемима са варењем у цревима. У сваком случају, Ваш лекар ће одредити коначну дијагнозу.

Да ли постоје одређени фактори ризика или медицинска стања која су чешће повезана с надутошћу и гасовима? Свакако да постоје одређена медицинска стања или болести код којих се чешће јавља надутост као симптом. То може бити интолеранција на неке састојке хране, алергије, недостатак витамина Б и Д, синдром нервозног црева, као и поремећена равнотежа цревне флоре након инфекције или употребе појединих лекова.

 

Фото: Промо

Како се надутост и гасови повезују са другим гастроинтестиналним проблемима, као што су синдром иритабилног црева или хронични затвор? Синдром нервозног црева  је најчешћа функционална болест код које су надутост и гасови увек или често присутни.  Механизми који доводе до ових болести нису још потпуно разјашњени али се сматра да  цревна микрофлора има значајну улогу.  Код слабо покретних и непокретних пацијената, али и код оних који су под одређеном терапијом, често долази до успоравања метаболизма и рада црева, па тако редовно пражњење уме да изостане дуже од неколико дана. Тада долази до прекомерног накупљања бактерија у цревима, што има за последицу стварања веће количине гасова.

Како пробиотици могу утицати на смањење надутости и гасова? Дигестивни тракт сваког човека је насељен са неколико стотина врста микрорганизама, а највише их има у дебелом цреву. Увећање броја штетних бактерија, на рачун оних корисних, доводи се у везу са бројним тегобама и појавом дигестивних болести. Стога је јасно је да је уношење пробиотика корисно код пацијената са надутошћу и гасовима, чиме се успоставља нормалан режим рада црева,  долази до смањења стварања гасова и смањује ризик од појаве неких  обољења црева и других органа.

Да ли можете поделити  ваше искуство за третман пацијената са надутошћу и гасовима? Приликом избора пробиотика треба се држати међународних препорука заснованих на спроведеним клиничким студијама. Из искуства се опредељујем за пробиотски препарат Lactobacilius plantarum 299v (Лп299в) уз обавезно упутство о хигијенско-дијететском режиму исхране које подразумева редуковање или потпуно искључивање намирница за које се зна да доводе до појаве тегоба. 

Моја препорука је Flobian® јер делује на узрок проблема и на тај начин смањује продукцију гасова и ублажава надутост. Клиничке студије показују да је код такве примене чак 9 од 10 пацијената задовољно. Ако је потребно,Flobian® се може примењивати и у дужем временском периоду, али оно што се саветује за оптимални ефекат је примена од најмање 4-6 недеља.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas