Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
када треба посетити лекара

Колико често треба да идемо у тоалет? Боја и мирис столице откривају какво је стање нашег организма

Начин на који ваша црева функционишу, што резултира елиминацијом отпада, кључни је показатељ здравља вашег целог тела

1652290433_ibs-g5c61c6a11_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Здрава црева доприносе не само добробити вашег тела, већ и вашем менталном стању. Затвор, недостатак хранљивих материја и поремећаји црева утичу на ваше расположење. Ваш измет такође може да вас упозори на могућу болест, тако да је то брз и лак начин за самодијагнозу. Али ипак, многи људи имају тенденцију да се одупиру овој теми и свакако избегавају да спроводе сопствене инспекције. Ово треба да се промени!

Прочитајте још: Осам импресивних предности испијања СОКА ОД ШАРГАРЕПЕ! Поспешује здравље готово свих органа у вашем телу

Када једете храну, морате да избаците отпад – заједно са токсинима у вашем телу. Након што здраво црево апсорбује све корисне хранљиве материје из хране, не треба вам оно што остаје и неопходно је да га се решите. Ваша црева, када добро раде, су здрава јединица за одлагање смећа, која ефикасно ослобађа ваше тело онога што му није потребно, а какање је начин на који то радите.

Да ли је боја битна?

Измет не садржи само остатак хране, већ и мртве и живе бактерије, слуз и мртве ћелије. У измету могу бити и влакна, несварене масти, несварена храна (кукуруз и зоб су добро познати по томе) и холестерол. Као резултат тога, боја је још један одличан показатељ здравља вашег тела. Нормални измет је браон боје, али можете приметити да ваш измет изгледа зелено, црвено, бело или црно. Ево шта можете научити из овога:

Зелени измет – ваша храна се можда пребрзо варила, што није разлог за забринутост .
Жути измет – то може значити да ваша црева тешко варе масти. Пошто су масти неопходне за наше благостање, требало би да сазнате да ли имате проблема са малапсорпцијом или нешто попут
Црни измет – то би се једноставно могло објаснити ако сте узимали суплементе гвожђа. С друге стране, може указивати на унутрашње крварење, па обратите пажњу.
Бели измет - ово обично указује на опструкцију жучних канала. Ако се настави, требало би да посетите лекара.
Црвени измет – ако сте јели бобичасто воће или цвеклу, ово је вероватно објашњење. Ако нисте, црвени измет обично указује на присуство крви и то може бити озбиљно, па би требало да потражите медицинску помоћ.

Мирис исто може бити индикатор 

У зависности од ваше исхране, мирис вашег измета ће се променити. У идеалном случају, људи су дизајнирани да буду биљоједи, али су месождери вековима. Ваш систем за варење није оптимално дизајниран за прераду меса, тако да понекад ваш измет може јако лоше да се осећа када месо полако прође кроз ваш пробавни систем и скоро је 'иструнуло' у вама. Због тога вегетаријанци имају измет који се осећа много мање него код оних који једу месо.

Генерално, не бисте требали бити превише узнемирени због мириса измета јер је ово, на крају крајева, отпадни производ који садржи елиминисане токсине и бактерије. Међутим, ако мирис постане посебно непријатан, то може бити знак да се нешто озбиљно дешава у вашим цревима и да ће можда бити неопходна консултација са лекаром.

Колико често треба да идемо у тоалет? 

Многи људи су забринути ако пропусте дан без пражњења црева, али заправо неки веома здрави људи празне се само сваки други дан. Ако прође три дана без потребе да каките, то би указивало на проблем. Установићете који је ваш нормалан ритам, тако да немојте бити превише узнемирени.

На ваш пробавни процес дефинитивно утичу нивои стреса. Гастроинтестинални тракт је обложен истим рецепторима за серотонин који се налазе у мозгу, што значи да ваш мозак и црева заправо имају веома блиску везу. Када сте посебно напети, ваш цревни зид се може стегнути, што узрокује затвор. Други људи имају црева која раде прековремено када су нервозни, што доводи до дијареје. Нешто попут синдрома иритабилног црева је дефинитивно повезано са сталним, високим нивоом стреса.

Црвени аларми које не треба игнорисати 

  • Ако у вашем измету има крви, требало би да се обратите лекару
  • . Здрав измет не би требало да се распадне на више делова
  • . Идење у ве це  премало или пречесто (неколико пута дневно) такође треба обратити пажњу
  • . Стална дијареја је дефинитивно проблем, који може указивати на то да имате осетљивост на храну (на пример, на глутен или млечне производе) или низ других стања као што су улцерозни колитис или црева која пропуштају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas