Oglas
· · Komentari: 0
jednostavno i zdravo

Osam impresivnih prednosti ispijanja SOKA OD ŠARGAREPE! Pospešuje zdravlje gotovo svih organa u vašem telu

Sok od šargarepe pruža neverovatne zdravstvene benefite, jeftin je i lako se pravi

1652176549_carrot-juice-gbee907dbe_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Ne samo da obezbeđuje kalijum i vitamin C, već je i veoma bogat provitaminom A. Smatra se da ispijanje soka od šargarepe jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju i kože, između ostalih prednosti.

Pročitajte još: Zadržavanje GASOVA u organizmu može biti opasno po vaše zdravlje! Ovo su trikovi za izbegavanje gasova neprijatnog mirisa

Ovo su impresivne prednosti ispijanja soka od šargarepe: 

1. Ovaj sok je veoma hranljiv

Sok od šargarepe ima malo kalorija i ugljenih hidrata, a sadrži brojne hranljive materije. Jedna šolja (240 mL) sadrži:

  • Kalorije: 96
  • Proteini: 2 grama
  • Masti: manje od 1 grama
  • Ugljeni hidrati: 22 grama
  • Šećeri: 9 grama
  • Vlakna: 2 grama
  • Vitamin A (kao provitamin A): 255% dnevne vrednosti 
  • Vitamin C: 23% 
  • Vitamin K: 31% 
  • Kalijum: 15% 

Sok od šargarepe takođe obezbeđuje karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin , koji deluju kao antioksidansi u vašem telu. Antioksidansi se bore protiv nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali. Glavni karotenoid u soku od šargarepe je beta karoten, koji je odgovoran za narandžastu boju šargarepe. Vaše telo ga pretvara u antioksidans vitamin A.

2. Može poboljšati zdravlje očiju

Sok od šargarepe sadrži velike količine hranljivih materija koje pomažu vašim očima. Vitamin A je od vitalnog značaja za zdravlje očiju. Nekoliko studija povezuje unos voća i povrća koje sadrži provitamin A sa smanjenim rizikom od slepila i očnih bolesti povezanih sa starenjem. Štaviše, sok od šargarepe je odličan izvor luteina i zeaksantina, dva druga karotenoida koji se akumuliraju u vašim očima i štite ih od štetnog svetla.

3. Jača imunitet 

Sok od šargarepe može ojačati vaš imuni sistem. Oba vitamina A i C koji se nalaze u soku od šargarepe deluju kao antioksidansi i štite imune ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, ovaj sok je bogat izvor vitamina B6. Ne samo da je vitamin B6 neophodan za optimalan imuni odgovor, već je njegov nedostatak povezan i sa oslabljenim imunitetom.

4. Može pružiti antikancerogene efekte

Studije u epruvetama sugerišu da određena jedinjenja u soku od šargarepe mogu zaštititi od raka. Konkretno, poliacetileni, beta karoten i lutein iz ekstrakta soka šargarepe mogu biti efikasni protiv ćelija leukemije. Jedna studija je pokazala da je lečenje ćelija leukemije ekstraktima soka šargarepe tokom 72 sata dovelo do smrti ćelija raka i zaustavilo ciklus rasta ćelija.

5. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Pijenje malih količina soka od šargarepe može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. To je zato što sok sadrži probiotike, koji su korisne bakterije koje utiču na bakterije creva povezane sa dijabetesom. Sok od šargarepe ima nizak glikemijski indeks - meru koliko određena hrana povećava nivo šećera u krvi. Konzumiranje hrane i pića sa niskim glikemijskim indeksom može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

6. Može poboljšati zdravlje kože

Hranljive materije u soku od šargarepe mogu biti posebno korisne za zdravlje kože. Jedna šolja (250 ml) soka obezbeđuje hranljive materije rastvorljive u vodi koje su neophodne za proizvodnju kolagena. Ovo jedinjenje je najzastupljeniji vlaknasti protein u vašem telu i obezbeđuje elastičnost i snagu vašoj koži. Pored toga, vitamin C deluje kao antioksidans i štiti vašu kožu od oštećenja slobodnih radikala. Beta karoten u soku od šargarepe može takođe pomoći vašoj koži . Jedno istraživanje je pokazalo da dijeta bogata karotenoidima može zaštititi vašu kožu od oštećenja ultraljubičastog zračenja (UV) i poboljšati izgled kože.

7. Može poboljšati zdravlje srca

Sok od šargarepe može pomoći u smanjenju faktora rizika za srčana oboljenja. Prvo, sok od šargarepe je dobar izvor kalijuma , minerala koji igra važnu ulogu u pravilnoj regulaciji krvnog pritiska. Pokazalo se da dijeta sa visokim sadržajem kalijuma štiti od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

8. Može zaštititi vašu jetru

Smatra se da karotenoidi u soku od šargarepe unapređuju zdravlje jetre .Nekoliko studija ukazuje na to da antiinflamatorni i antioksidativni efekti karotenoida štite od nealkoholne bolesti masne jetre.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas