· · Коментари: 0

Колико УСКРШЊИХ ЈАЈА смете да поједете? Ево шта се дешава у организму уколико претерате

Нутриционисти препоручују колико јаја вам је довољно

1681553069_jaja3.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Нутриционисти имају подељена мишљења. Многи нас саветују да једемо сваког дана два јаја, док други говоре да треба да их конзумирамо умерено и не тако често.

Уочи Ускрса, сигурно ћемо их јести више него иначе, али стручњаци саветују да водимо рачуна о граници претераног уноса.

Уколико сваког дана поједете два до три јаја, ваше тело ће добијати довољно колина, витамина који представља најважнији градивни састојак нашег мозга.

Кокошија јаја су богата лутеином, супстанцом која је одговорна за јасан и добар вид.

Биотин, витамин Б12 и протеини који побољшавају варење доприносе јачању косе и коже. Фосфолипиди који се налазе у кокошијим јајима потпомажу елиминацију токсина из јетре.

Шта се дешава ако претерамо са јајима?

Већи унос од предвиђеног може да повећа холестерол. ЛДЛ холестерол, познатији као лош, преноси се из јетре до артерија и телесног ткива. Истраживачи кажу то може да доведе до гомилања холестерола у крвним судовима и повећаног ризика од кардиоваскуларних болести.

Жуманце садржи велике количине холестерола: према подацима америчког Министарства пољопривреде, у великом јајету налази се око 185 милиграма холестерола, што је више од половине препоручене дозе уноса.

Светска здравствена организација предлаже укупно 300 милиграма дневно. О овоме су често говорили и српски нутриционисти, који су истакли да ускршња јаја треба држати у фрижидеру до седам дана, док пукнуто јаје може да се чува пет дана.

Женама се саветује да дневно поједу два јаја, док су три јаја препорука за мушкарце, иако они углавном једу много више.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.