· · Коментари: 0
САВЕТ

Многима омиљена јутарња навика: Које је идеално време за ПРВУ КАФУ?

Када ви пијете прву јутарњу кафу?

1644501630_alarm-clock-g9693a8ac9_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Већини људи је хормон кортизол на највишем нивоу када се ујутру пробуде. Овај хормон регулише широк спектар процеса у целом телу, укључујући помоћ у контроли нивоа шећера у крви, а утиче и на формирање меморије, крвни притисак, имунитет. Такође регулише метаболизам , а игра и важну улогу кроз реаговање на стрес.

Прочитајте још: Тајна је у овим стварима: Како се спрема ПРАВА ТУРСКА КАФА?

Пошто су нивои кортизола снажно повезани са нивоом будности, неки научници препоручују да прву јутарњу кафу попијете чим природна јутарња концентрација кортизола почне да опада.

За већину људи који су на послу од 9 до 5 и нормално спавају, ниво кортизола достиже врхунац у просеку између 8 и 9 часова ујутру, након чега опада.

С друге стране, уколико јутарњу кафу пијете када вам је концентрација кортизола на врхунцу и већ сте природно на највећем нивоу будности, тада можете да развијете интолеранцију на кофеин.

Због тога се предлаже да прву шољу кафе попијете између 9:30 и 11:30 ујутру, када ниво кортизола почне да опада. Уместо да пијете кафу чим отворите очи, покушајте да ујутру попијете чашу воде и проведете неко време на свежем ваздуху и јутарњем сунцу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.