Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДНО

НАЈБОЉИ НАРОДНИ ЛЕК: Опоравља јетру, подиже имунитет и штити од рака

Конзумирање овог поврћа било сировог, киселог или расола, има много позитивних утицаја на наше тело.

1605180838_Depositphotos_45848075_xl-2015.jpg
Oglas

У нашој народној медицини сок од купуса за желудац је својеврсни природни лек, он доказано помаже код жгаравице.

Шта све садржи сок од купуса

Сок од купуса је изразито богат витамином Ц и бета-каротином. Његовом конзумацијом, у организам уносимо и фолну киселину, витамин Б1, Б6, тиамин. Садржи и значајне количине Е и К витамина. 

Прочитајте још: Они су најбољи борци против старења, а да ли их ЈЕДЕТЕ?

Купус калорије садржи у малој количини, насупрот томе богат је влакнима, а чак до 92 посто садржаја чини вода

Црвени купус је богатији лековитим и хранљивим супстанцама, садржи 6-8 пута више Ц витамина него зелени. Обилује антиоксидансима (нарочито антоцијанинима) који штите мозак од штетних слободних радикала.

Најбоље је конзумирати га пресног, у салатама или направите сок од купуса

Прочитајте још: ЗА САДАШЊЕ И БИВШЕ ПУШАЧЕ: Овај сок од три биљке ће вам ОЧИСТИТИ ПЛУЋА

Фото: Депозит

Зашто је бољи кисели него сирови?

Кисели купус има много вредних састојака која имају лековита својства, а исто тако и његов расол. 

Потпомаже брже зарастање рана и побољшава згрушавање крви. Стога га једите редовно, а одлична препорука је и да пијете свакодневно сок од киселог купуса.

Купус као лек за многе болести

Сок од купуса као лек има бројна позитивна дејства на наш организам. Једна од њих је регулација шећера у крви. Затим, купусов сок снижава холестерол у крвотоку. Такође је извор ензима који имају у нашем организму сличну улогу као ензими панкреаса. Тако је он погодан и код оних у чијем случају је смањена функција овог органа. Уз то растерећује рад јетре и појачава ваш имунитет.

Прочитајте још: Намирнице од којих нагло скаче ШЕЋЕР У КРВИ: Већину једемо сваки дан

Помаже оболелелој јетри

И код болести јетре узроковане алкохолом, цирозом или раком, сок од купуса показао се као ефикасан. За то су одговорни глутамин и његова аминокиселина који се налазе у њему и помажу у лечењу поменутих обољења.

Може бити користан и у превенцији депресивних стања, јер садржи витамине Б9 и Б12 који су врло важни за функционисање нервног система. 

Историјат
Стари Грци и Римљани су већ у оно време познавали благотворна дејства киселог купуса. Користили су га за лечење чирева желуца, па чак и у третманима куге. Морнари су га у 16-ом веку употребљавали за превенцију настанка скорбута (болест која настаје због недостатка Ц витамина).

Превенција код карцинома

Ефикасан је у превенцији настанка рака јетре, плућа, дебелог црева као и карцинома дојке. Материје које спречавају умножавање туморских ћелија настају током самог процеса кишељења. 

Прочитајте још: УВРСТИТЕ ИХ У ЈЕЛОВНИК: Намирнице које су одличне за кожу, косу и нокте

Оболели који су конзумирали овај драгоцени напитак, смањили су време лечења за трећину. Сок од купуса као лек понајвише је допринео бржем опоравку пацијентима са раком на желуцу и дванаестопалачном цреву.

Сок од купуса нарочито добро исказује своје дејство у дебелом цреву

Помоћ код тегоба за варење

Најбоље резултате овај напитак даје код лечења болести органа за варење, чирева и слично. Сок од слатког купуса као лек је добар код гастритиса. Пије се по пола чаше, 30 минута пре оброка, три пута на дан. Ако га редовно користите симптоми жгаравице се временом ублажавају.

Прочитајте још: Ево зашто је "ПЕГАВА" банана ЗДРАВИЈА

Расол има бројне користи по здравље

Расол од купуса као лек се показао добар нарочито за цревну флору. Садржи пробиотске бактерије које спречавају намножавање штетних бактерија. Конзумацијом 1дл свежег расола, дневно 3-4 пута може бити добра помоћ приликом лечења упаљеног дебелог црева.

Рецепт за прављење расола

Расол се добија као споредни производ приликом кишељења купуса. Садржи доста корисних састојака, међутим приликом његове препреме користи се много соли, па је најчешће доста слан. Из тог разлога је сок који је справљен из сировог поврћа погоднији за наш организам. Па тако при конзумацији расола треба водити рачуна о количинама које се користе.

Због високог садржаја соли, он није баш идеалан за притисак, бубреге, а ни за желудац!

Прочитајте још: Овај смути ће на ПРИРОДАН НАЧИН да снизи ваш КРВНИ ПРИТИСАК!

Сок од купуса

Једноставно га након прања убаците у блендер и миксајте све док не настане каша. Што га боље самељете лакше ћете добити сок након цеђења. Неколико пута помешајте и процедите кроз цедиљку. Током цеђења кашиком лагано притискајте смешу да би сте што боље искористили намирницу.

Фото: Депозит

Облоге од купуса

Облоге од купуса, могу бити врло корисне за наше здравље. Нарочито погодују код отока на ногама и рукама, насталих услед упала, повреда, отечених вена или опекотина.

Прочитајте још: Да ли сте знали? Вегетаријанци имају лошије здравље и општи квалитет живота у односу људе који једу све

Лист купуса као лек делује и код повреде или отока колена

Потребно је свеже листове опрати, отклонити тврде делове и обавити њима повређено место. Затим причврстити завојем или неком крпом, можете тако оставити и преко ноћи.

Изузетна помоћ дојиљама

Због антиупалног и антибактеријског дејства, одличан су лек у случају упале дојки (маститис). То се често дешава током дојења, јер долази до запушавања млечних канала и до појаве бактеријске инфекције, отока и бола.

Прочитајте још: Списак ствари које не смете крити од свог лекара

Потребно је веће листове добро опрати, отклонити тврде делове са листова , изгњечити их рукама те ставити на груди.

Добар је за чиреве на кожи

Лист се на кратко убаци у кључалу воду, а затим прохлади. Ставља се на место где је чир и учвршћује се газом. Он убрзава сазревање чира и постепено извлачи гној из њега, а уједно и поспешује зарастање ране. Потребно је стављати облоге два пута дневно док чир не прође.

Прочитајте још: НАЈЗДРАВИЈИ МИНЕРАЛ: Одличан је у превенција рака и јачању имунитета

За упоран кашаљ и бронхитис

Код респираторних тегоба уз природни сок од купуса, облоге и те како помажу.

Прво се лист стави у врелу воду док мало не омекша. Затим се једна страна премаже медом и том страном окренутом ка телу постави на грудни кош. Потом је потребно то место покрити најлоном и умотати пешкиром.

Прочитајте још: Памучне, хируршке или маске Н95, које су НАЈБОЉЕ?

Ако је бронхитис у зачетку, врло брзо ћете видети резултате. Третман се користи увече пред спавање, 5-7 дана. А помаже и код упале плућа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas