Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Научници објашњавају зашто људи осећају љутњу када су гладни (ФОТО)

Да ли сте и ви љути и нервозни када сте гладни? Постоји објашњење за та осећања

1655387820_womens-2346305_960_720.jpg
Пхото: Пиxабаy
Oglas

Сигурно сте се бар некад осећали љуто док чекате храну. Ово није ваша кривица. Иако је све око вас у реду, а ускоро ћете добити своју храну, ви не можете да спречите своје нерасположење. Постоји научно објашњење за овакво стање, немојте да мислите да је кривица само ваша. 

Желудац говори мозгу да једе. Када сте гладни, ослобађа се хормон глади, грелин. Дизајниран је да каже мозгу да му је потребна енергија из хране. Мозак ц́е обично послушати команду, а када не једете, заправо лажете свој мозак.

Прочитајте још: Паметни ТРИКОВИ који вам могу помоћи у НЕПРИЈАТНИМ СИТУАЦИЈАМА: На опечени језик нанесите шећер или мед

Ниво допина се смањује. Грелин контролише центар за награђивање у мозгу и тамо игра прилично битну улогу, па се чини да је то један од фактора који изазивају осећај глади. Ако мозгу у овом тренутку не понудите храну, овај хормон ц́е утицати на смањење нивоа допамина.

Мањак допамина значи да не можете да контролишете емоције. Допамин помаже код менталних функција и концентрације. Мале промене у нивоу овог хормона могу проузроковати велике промене расположења, па нец́ете имати много контроле над емоцијама, а може доц́и и до јачег осец́аја глади.

Један од разлога зашто сте гладни је повезан са хормоном глади. Након што се произведе грелин, он путује до мозга и даје налог за ослобађање другог хормона - неуропептида Y, који стимулише апетит. Исти хормон такође контролише расположење и емоције као што су бес и агресија. Јасно је, кажу истраживања, да висок ниво овог хормона може довести и до лошег расположења. 

Покушајте да сваког дана једете у слично време, како би се ваш организам навикао на одређени ритам и како не бисте били гладни. На овај начин ћете спречити лоше расположење, љутњу и незадовољство које вам могу покварити дан. 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas