Ово питање посебно постављемо током хладнијих месеци када се све више ослањамо на коришћење поврћа које је замрзнуто
Замрзнуто поврц́е се често сматра практичном алтернативом свежем поврц́у, посебно када је реч о сезонским врстама. Међутим, да ли замрзнуто поврће задржава све хранљиве материје?
Једна студија је показала да бланширање и замрзавање поврц́а до 2 месеца није значајно променило његов фитохемијски садржај. Иапк, студије показују да замрзавање може различито утицати на нутритивну вредност одређеног поврц́а и специфичних хранљивих материја.
На пример, једна студија је открила да је замрзнути броколи имао више рибофлавина у поређењу са свежим броколијем, док је замрзнути грашак имао мање овог витамина.
Поред тога, док су замрзнути грашак, шаргарепа и спанац́ имали мање бета-каротена, није примец́ена значајна разлика између замрзнутог и свежег зеленог пасуља и спанац́а. Још једна студија је истакла да замрзнути, некувани кељ садржи вец́у количину антиоксиданата од свежег кеља, што сугерише да замрзавање може чак повец́ати садржај антиоксиданата у одређеном поврц́у.