Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Капи за нос могу да изазову ЗАВИСНОСТ! Ово су симптоми који се појављују ако их претерано користите

Прскате и прскате, неколико пута дневно, али изгледа да вам се зачепљени нос само погоршава.

1650959868_brittany-colette--CDN2nTKfrA-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

То је добро познат проблем, каже Марилене Ванг, докторка за ухо, грло, нос у Лос Анђелесу. Званични назив стања је ринитис медицаментоса и има један узрок: прекомерна употреба капи за нос.

Прочитајте још: Психолог за Магазин открива: За здравље психе - ослушкујте тело!

Капи за нос садрже хемикалије које смањују загушене крвне судове. Тако отварају ваше запушене пролазе. Пошто се примењују директно у нос, дају вам брзо олакшање. Међутим, након неколико дана, крвни судови више не реагују на лек јер се ствара резистенција. Колико год капи за нос стављали, ваш проблем се само погоршава. Овај циклус може трајати месецима, па чак и годинама. 

Због тога свака бочица долази са упозорењем: „Не користите дуже од 3 до 5 дана“. 

Што дуже користите капи за нос, већа је вероватноћа да ћете добити феномен повратног удара. То може довести до хроничног синуситиса и других озбиљних, дуготрајних проблема.Све се налази у носу. Алергије обично имају више од једног симптома, као што су свраб, сузење очију. Али прекомерна употреба спреја за нос има само једно: зачепљеност носа која неће престати. Чак иако сте повећали дозу спреја за нос, нећете имати добротворне ефекте. 

Такође можете добити и апстиненцијалну "кризу" после дужег коришћења спреја за нос . Када престанете да узимате спреј, добијате главобоље, проблеме са спавањем, немир и анксиозност.

Можете предузети ове кораке како бисте ово избегли: Пробајте друге деконгестиве. Орални антихистаминици и деконгестиви – које узимате на уста – имају различиту мешавину хемијских састојака и не носе сви исте ризике. Међутим, неки нису безбедни за људе са високим крвним притиском. Користите физиолошки раствор за нос (попут средства за испирање носа). Они могу испрати зачепљене дисајне путеве.

Немојте користити спреј више од једном сваких 12 сати или дуже од 3 дана.

Како прекинути циклус?
Постоји само једно трајно решење - морате престати да користите спреј за нос. Вероватно ће потрајати неколико недеља, а прва недеља ће бити најтежа. Ваш лекар вам може помоћи у проналажењу најбољег начина да ублажите своју нелагодност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas