Oglas
· · Komentari: 0

Kapi za nos mogu da izazovu ZAVISNOST! Ovo su simptomi koji se pojavljuju ako ih preterano koristite

Prskate i prskate, nekoliko puta dnevno, ali izgleda da vam se začepljeni nos samo pogoršava.

1650959868_brittany-colette--CDN2nTKfrA-unsplash.jpg
Foto: Unsplaš
Oglas

To je dobro poznat problem, kaže Marilene Vang, doktorka za uho, grlo, nos u Los Anđelesu. Zvanični naziv stanja je rinitis medicamentosa i ima jedan uzrok: prekomerna upotreba kapi za nos.

Pročitajte još: Psiholog za Magazin otkriva: Za zdravlje psihe - osluškujte telo!

Kapi za nos sadrže hemikalije koje smanjuju zagušene krvne sudove. Tako otvaraju vaše zapušene prolaze. Pošto se primenjuju direktno u nos, daju vam brzo olakšanje. Međutim, nakon nekoliko dana, krvni sudovi više ne reaguju na lek jer se stvara rezistencija. Koliko god kapi za nos stavljali, vaš problem se samo pogoršava. Ovaj ciklus može trajati mesecima, pa čak i godinama. 

Zbog toga svaka bočica dolazi sa upozorenjem: „Ne koristite duže od 3 do 5 dana“. 

Što duže koristite kapi za nos, veća je verovatnoća da ćete dobiti fenomen povratnog udara. To može dovesti do hroničnog sinusitisa i drugih ozbiljnih, dugotrajnih problema.Sve se nalazi u nosu. Alergije obično imaju više od jednog simptoma, kao što su svrab, suzenje očiju. Ali prekomerna upotreba spreja za nos ima samo jedno: začepljenost nosa koja neće prestati. Čak iako ste povećali dozu spreja za nos, nećete imati dobrotvorne efekte. 

Takođe možete dobiti i apstinencijalnu "krizu" posle dužeg korišćenja spreja za nos . Kada prestanete da uzimate sprej, dobijate glavobolje, probleme sa spavanjem, nemir i anksioznost.

Možete preduzeti ove korake kako biste ovo izbegli: Probajte druge dekongestive. Oralni antihistaminici i dekongestivi – koje uzimate na usta – imaju različitu mešavinu hemijskih sastojaka i ne nose svi iste rizike. Međutim, neki nisu bezbedni za ljude sa visokim krvnim pritiskom. Koristite fiziološki rastvor za nos (poput sredstva za ispiranje nosa). Oni mogu isprati začepljene disajne puteve.

Nemojte koristiti sprej više od jednom svakih 12 sati ili duže od 3 dana.

Kako prekinuti ciklus?
Postoji samo jedno trajno rešenje - morate prestati da koristite sprej za nos. Verovatno će potrajati nekoliko nedelja, a prva nedelja će biti najteža. Vaš lekar vam može pomoći u pronalaženju najboljeg načina da ublažite svoju nelagodnost.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas