Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ ОДЛАЖИТЕ ОДЛАЗАК У ТОАЛЕТ: Задржавање мокрења временом може да наруши здравље

Када бешика сигнализира да је пуна, требало би што пре отићи у тоалет.

1707506721_450146_shutterstock-2312663795_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У супротном, одлагање ове потребе и чекање може вишеструко да наруши здравље. Они који су склони да трпе и чекају последњи час терају своју бешику да складишти веће количине урина, а због тога долази до њеног слабљења. Осим тога, задржавање мокраће, праћено недовољним уносом воде може озбиљно оштети бешику, довести до невољног мокрења, инфекција уринарног тракта и камена у бубрегу.

Постоји и друга крајност ове појеве. Поједине особе често одлазе у тоалет "за сваки случај" и када не осећају потребу. Ова навика, такође, може негативно да утиче на еластичност и јачину мишића бешике.

Уролози кажу да здрав човек уринира шест до осам пута током 24 сата. А ово су могуће последице ако не ослушкујете физиолошке потребе за мокрењем:

Напрезање

Мокраћна бешика део је уринарног система и резервоар мокраће унутар растегљиве мишићне структуре. Бешика складишти мокраћу коју стварају бубрези и са уретром чини доњи уринарни тракт. Када се напуни нервни импулси шаљу информације ка мозгу. Бешика је у суштини слој унутрашње коже, а зид бешике је углавном мишић и као и остали мишићи у телу, ако се сувише напрежу било да се одлаже одлазак у тоалет или се у њега иде "за сваки случај" доћи ће до оштећења.

Невољно отицање урина

Уринарна инконтиненција, односно невољно отицање урина из бешике или губитак контроле мокраћне бешике уобичајен је проблем, који погађа 10 до око 30 одсто одраслих. Проблем је израженији код старијих од 60 година и жена и често је последица одлагања мокрења. Најчешћи облици инконтиненције су стресна инконтиненција, када урин цури због притиска на бешику, који настаје током кашљања, кијања или при покушају да се подигне терет. Честа је и ургентна уринарна инконтиненција када је губитак урина удружен са јаким нагоном за мокрењем. Битно је, како не би дошло до даљег слабљења бешике, што пре почети с лечењем и придржавањем здравих животних навика.

Инфекције

Задржавање мокраће може да доведе до инфекција уринарног тракта који је стерилан, осим дела слузокоже на самом излазу уретре. Разни микроорганизми, бактерије могу изазвати инфекцију и запаљење слузокоже уринарног тракта, оштећења уринарног тракта и функције бубрега.

Циститис

Задржавање урина и нередовно пражњење бешике најчешћи је узрок циститиса (упале бешике). Када сувише често одлажемо мокрење патогене бактерије и гљивице доспевају у слузокожу бешике. Упале могу бити и последица лоше хигијене, упале бешике најчешће изазивају гљивица Candida albicans и бактерија ешерихија коли. Пецкање приликом мокрења, бол у доњем делу стомака, таман урин јаког мириса, неки су од симптома инфекције уринарног тракта. Неке студије су потврдиле да задржавње урина може да доведе до множења бактерија које изазивају инфекције уринарног тракта.

Камен

Сматра се да је камен у бубрегу учесталије стање код особа које не пију довољне количине воде или не иду у тоалет када је то потребно. Када се овај камен у бубрегу покрене може да узрокује једно од најболнијих стања у медицини које у појединим случајевима може да остави озбиљне последице. Камен у бубрегу се лако и једноставно открива ултразвучним прегледом.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas