Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЕЗОНСКО ВОЋЕ

Да ли је здравије БЕЛО или ЦРНО ГРОЖЂЕ? Нису подједнако богати витаминима и минералима

Које грожђе ви више волите?

1628580519_grapes-6496781_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Сезона грожђа увелико је почела, како белог тако и црног. Иако је оно једно од омиљенијег летњег воћа, ретки су они који подједнако воле и црно и бело грожђе.

Без обзира што припадају истој врсти, црно и бело грожђе се не разликују само у боји, већ и у свом саставу, односно нутритивним вредностима.

Стога, важно је одговорити на питање које је грожђе здравије.

Прочитајте још: Спречава АЛЕРГИЈЕ и КАШАЉ, а убрзава МЕТАБОЛИЗАМ: Направите сами овај СИРУП од 3 САСТОЈКА (РЕЦЕПТ)

Они који једу и једно и друго грожђе, приметили су да је кожица код црног грожђа доста дебља у односу на кожицу код белог.

То је због тога што она обилује фенолним материјама које црном грожђу дају боју и укус, а људима здравље.

Кожица црног грожђа садржи и полифеноле резвератроле, антоцијане, катехине и кверцетине - антиоксидансе који уништавају штетне супстанце, као и слободне радикале који могу да изазову тумор.

Они чак чувају и проходност артерија смањујући тако ризик за болести срца, а спречавају и згрушавање крви и снижавају лош холестерол.

За резвератрол је доказано да позитивно утиче на менталне и друге функције мозга, смањујући ризик од можданог удара.

фото: Пиксабеј

Црно грожђе би требало јести што чешће и због калијума, мангана, витамина Ц, Б1 и Б6, као и због обиља биљних влакана, калцијума и гвожђа.

Истраживања су показала да црно грожђе повећава ниво мелатонина, хормона неопходног за добар сан.

Када купујете црно грожђе обратите пажњу на следеће - оно треба да буде што тамније, готово црно, а када се грозд протресе, зрна не смеју да испадају.

Бело грожђе је у много чему слично црном, али има и разлике

Бело и црно грожђе имају приближно исту енергетску вредност, што значи око 20% шећера, али је у односу на црно грожђе оно сиромашно фенолима.

Такођем бело грожђе није претерано богато ни калијумом и калцијумом као што је то случај с црним грожђем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas