Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
детокс

Очистите организам ПОТПУНО од токсина: Обавезно убаците у јеловнике ОВЕ НАМИРНИЦЕ

Пролеће које нам је стигло је идеално време за детоксикацију

1649092952_drink-gfbb0a5ca4_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Пролеће је период буђења, не само природе, већ и нашег организма и енергије. Током зиме у организму се скупљају токсини, најпре од тешке хране и недостатка кретања, а пролеће је идеално време за детоксикацију.

Токсини се излучују из организма путем гастроинтестиналног тракта, преко коже, плућа и бубрега. Пробавни систем је тај који ће доживети главно оптерећење, а оно што особа једе директно утиче на могућности детоксикације. Ево која правила за чишчење тела од токсина постоје у пролеће и како их применити:

Стручњаци саветују да је неопходно смањити употреба намирница које иритирају слузницу желуца и доводе до појачаног лучења хлороводоничне киселине. То су на пример, газирана пића, пржено, кисело, димљено, слано; конзервирана храна. Тело има свој потенцијал за саморегулацију - ради када органи и системи функционишу без кварова. У супротном, токсини се могу депоновати у ткивима и ометати рад система за детоксикацију.

Симптоми који указују на повишен ниво токсина у телу могу бити кожни осип, нелагодност и сметње у функционисању дигестивног тракта, ослабљен имунитет, умор, слабост, главобоља.

Да би се помогло цревима, саветује се да се у храну додају мекиње, зеленило, намирнице које садрже бета-каротен (бундева, спанаћ, шаргарепа, слатки кромпир, броколи и друге), намирнице богате цинком (бели лук, нана, сладић). Ова храна позитивно утиче на гастроинтестиналнни тракт.

Да бисте помогли ензимском систему црева, треба обратити пажњу и на храну са влакнима. Конзумирајте боровнице, црвени пасуљ, орахе, црно грожђе и храну са витаминима Б који могу пружити антиоксидантну заштиту.

Осим избалансиране и здраве исхране, стручњаци саветују да се пре детоксикације треба посаветовати са лекаром који вам може дати додатне смернице и мере заштите. Такође, физичка активност је неопходна. То не морају бити напорне вежбе, већ шетња, трчање, пливање, јога, пилатес... Конзумирајте довољно течности, најпре воде, редовно спавајте и имајте квалитетан сан и максимално покушајте да избегнете стресне ситуације.

Поред влакана и ферментисаних млечних производа, ферментисаног поврћа и воћа, саветује се да се у исхрану додају суве шљиве, овсена каша и цвекла. Суво воће не само да чисти организам, већ садржи и многе витамине и минерале, због којих тело може добити додатни подстицај за детоксикацију. Овсена каша је пуна влакана, спречава повећање нивоа глукозе у крви. Репа уклања вишак течности из тела, регулише притисак и чини крвне судове еластичнијим. Цвекла је изузетно леквота, па стручњаци препоручују конзумирнаје цвеклу у свим облицима - кувана, печена, динстана.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas