Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Витамини

Они који посте и вегетаријанци ОПРЕЗ: Мањак Витамина Б12 води ка анемији и неуролошким обољењима

Када у организму постоји "оскудица" витамина Б12, директно "пати" наш нервни систем, угрожен је процес производње и потрошње енергије, онемогућено је правилно формирање црвених крвних зрнаца, под знаком питања је синтеза ДНК и хемоглобина...

1616408977_Depositphotos_322162190_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Због чега је све важан витамин Б12, како организам реагује на његове смањене вредности, који су његови најзначајнији извори, говори доцент др Невена Ивановић са Катедре за броматологију Фармацеутског факултета у Београду.

Прочитајте још: Истраживање у Вухану показало да се после ковида 6 месеци осећају тегобе

Који симптоми могу да нам поруче да смо у дефициту са овим витамином? На шта они могу да укажу?

- Дефицит витамина Б12 се уочава кроз крвну слику, и то као мегалобластна анемија, уз присуство умора, слабости, губитка апетита. Може се манифестовати и у виду неуролошких симптома, попут утрнулости и пецкања у рукама и ногама, потешкоћа у одржавању равнотеже, слабог памћења, али и у облику депресије или конфузије - каже др Ивановић.

Где се налази витамин Б?
Витамин Б комплекса се искључиво налази у намирницама животињског порекла, као што су риба, месо, млечни производи и јаја. Може се наћи и у житарицама које су обогаћене витаминима Б комплекса. Препоручени дневни унос за витамин Б12 за одрасле се вредности крећу у распону од 2,4-4 микрограма. Дневне потребе се могу задовољити са две-три чаше млека, 100 г рибе, 200 г црвеног меса или 100 г обогаћених житарица.
Да ли су најугрожени вегани и вегетаријанци?

Ако биљке не садрже витамин Б12, значи ли то да су вегетеријанци који не једу млечне производе и јаја, као и вегани, у старту прихватили да га се "одрекну"?

Вегани исхраном не могу да задовоље потребе...

Прочитаје још: ГРЕШКЕ које жене УПОРНО ПРАВЕ током менструалног циклуса

- Како већина вегетеријанаца конзумира или млеко (лактовегетеријанци) или јаја (ововегетеријанци) или обе намирнице, код њих унос витамина Б12 углавном није компромитован. Међутим, вегани исхраном не могу да задовоље те потребе. Они морају да користе у исхрани или намирнице фортификоване витамином Б12 или суплементе витамина Б12 - истиче др Ивановић

Прочитајте још: ПУШАЧИ, време је да очистите организам! Пет намирница које ИЗБАЦУЈУ НИКОТИН из тела

Ко не једе месо и јаја мора да пије лекове Фото: Депозит

Неуролошки поремећаји
- Неуролошки поремећаји узроковани дефицитом витамина Б12 могу настати и без појаве анемије. Ово значајно отежава рану дијагностику, а може да има за последицу трајна неуролошка оштећења. Због тога је пажњу треба посветити превенцији.

- Дефицит може да буде и последица смањене ресорпције витамина Б12. Ово је чест случај код старијих људи код којих постоји атрофија слузнице желуца и смањено лучење желудачне киселине. У ризику су и особе које су имале операције на желуцу или им је уграђен гастрични "бај-пас" (интервенција која се користи код гојазних особа) или код оних са дијагнозом пернициозне анемије.

Прочитајте још: Пресудна за добар имунитет и штити организам од инфекција: Због овога треба да једете келерабу

Проблем могу да имају и особе које су на дуготрајној терапији лековима за смањење лучења жулудачне киселине или антагонистима Х2-рецептора, или оне са инфламаторним обољењима гастроинтестиналног тракта - објашњава др Ивановић.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas