Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове ПРОМЕНЕ на КОЖИ не смете игнорисати: Осипи, црвенило или флеке могу указивати на озбиљне здравствене проблеме

Тело вам можда шаље сигнал да нешто није у реду

1659982852_Foto-Pexels.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Промене на кожи  некада могу бити узроковане тренутним или трајним стањима на нашем највећем органу. Запаљење коже, промене у текстури или боји и флеке могу бити последица инфекције, хроничног стања коже или контакта са алергеном или иритансом. Ако мислите да имате један од ових проблема са кожом, требало би да консултујете лекара. Вец́ина ових промена није опасна, али неке могу бити сигнал и за озбиљнија обољења.

Херпсес зостер

Осип издигнутих тачака који се претвара у болне пликове, херпес зостер узрокује да кожа сврби, пецка или постане веома осетљива. Херепс зостер се често појављује на трупу и задњици, али се може појавити било где. Ово стање траје око две недеље. После опоравка, бол, утрнулост и свраб могу трајати месецима, годинама или чак до краја живота. Третман укључује примену крема, антивирусних лекова, стероида, па чак и антидепресива. Важно је да се лечи у почетној фази како би се спречиле компликације.

Промене на кожи  – уртикарија

Уртикарија, у народу позната као копривњача изгледа као осип, мале црвене тачкице, и може да сврби или пече. Тачкице које излазе по телу разликују се по величини, могу да буду самостално распоређене, понекад се и спајају на већој површини на телу. Могу се појавити на било ком делу тела и трајати од неколико минута до неколико дана. Узроци појаве могу бити изузетно високе спољашње температуре, инфекције као што је стрептокок грла, или алергије на лекове, храну и адитиве у храни. Антихистаминици и креме за кожу могу бити од помоц́и код овог проблема.

Псоријаза – промене на кожи које је потребно препознати на време

Испучене изнад површине коже, црвене мрље прекривене белим или сребрнастим љуспицама су знаци псоријазе. Медицина има објашнејње како псоријаза функционише – имуни систем подстиче нове ц́елије коже да пребрзо расту, али још није познат узрок овог кожног обољења. Мрље се најчешће прво појављују на скалпу, лактовима, коленима и доњем делу леђа. Могу да се лече, да нестану, али се често враћају периодично током целог живота. Третмани укључују креме и масти за кожу, фото терапију и лекове који се узимају орално или ињекције.

Екцем је честа појава на кожи

Екцем је општи израз за неколико незаразних стања која изазивају упаљену, црвену и суву кожу, што може да буде праћено сврабом. Лекари нису сигурни шта уопште изазива екцем, али знају да стрес, иританси као што су сапуни, алергени и клима могу изазвати ове промене на кожи. Код одраслих, често се појављује на лактовима, рукама и у наборима коже. Може да се лечи кремама и лековима. Креме се наносе на оштећена места на кожи, док се неки лекови примењују орално.

Розацеа или црвенило на кожи

Црвенило на кожи које се јавља на носу, бради, образима и челу може врло често указати на розацеу. Временом се црвенило може појачати што доводи до тога да се виде крвни судови на овим деловима тела. Можда имате задебљану кожу, избочине и бубуљице пуне гноја што такође може бити повезано са овим стањем коже. Розацеа се лечи медикаментима који се узимају орално или наносе на кожу. Лекари могу ласером да лече крвне судове и црвену или задебљалу кожу.

Промене на кожи као што су чиреви на устима или носу

Херпес симплекс вирус изазива мале, болне пликове испуњене течношц́у на устима или носу. Херпес траје 10 дана и лако се преноси с једне на другу особу.. Окидачима се сматрају висока телесна температура са грозницом, превише сунца, стрес и хормонске промене које се дешавају у телу жене пред добијање менструације. Херпес се углавном третира антивирусним пилулама или кремама. Консултујте лекара, ако ране садрже гној, црвенило које се шири, имате повишену телесну температуру или постоји иритација очију.

Прочитајте још: Три идеалне врсте послова за особе СКЛОНЕ ДЕПРЕСИЈИ:Стручњаци дали мишљење

Осип од биљака

Контакт са премазом од отровног бршљана, храста или биљке сумак изазива осип код многих људи. Почиње црвенилом и отоком на месту којим смо дотакли биљку, а касније може да се јави и свраб. Пликови се обично појављују у року од 12 до 72 сата након што додирнете биљку. Промена на кожи обично траје до две недеље. Лечење може укључивати наношење крема на кожу или узимање терапије орално.

Бубуљице или акне

Акне избијају када се поре запушене уљем и мртвим ц́елијама коже упале. Поре које остају отворене и постају тамне зову се митесери, док су потпуно блокиране поре познате као беле тачке, односно бубуљице. Бактерије и хормони такође могу да изазову појаву акни, које се најчешц́е појављују на лицу, грудима и леђима. Такође могу се појавити и цисте испуњене гнојем. Препорука дерматологија је да се масни делови коже чисте и да се бубуљице не истискују, јер то може изазвати инфекције и оставити ожиљке на кожи лица.

Атлетско стопало

Ова гљивична инфекција коже узрокује љуштење стопала, црвенило, свраб и опекотине. Такође може изазвати пликове и ране. Атлетско стопало је заразно и преноси се директним контактом. Да би се то спречили, немојте делити ципеле са зараженом особом или ходати боси на местима као што су свлачионице или базени. Препручује се да се ово гљивично обољење коже третира локалним антифунгалним лосионима. Лекар може преписати лекове за теже случајеве. Током лечења, потребно је стопала и унутрашњост ципела држати сувим.

Промене на кожи – младежи

Младежи, који су обично браон или црни, могу бити било где на телу. Могу се појавити сами или у групама и углавном се појављују пре 20. године. Неки младежи се полако мењају током година. Могу да пређу из форме равних у избочене, да из њих расту длаке или да промене боју. Неке промене на младежима могу бити озбиљан знак упозорења да је у питању меланом коже. Зато је важно да младеже једном годишње прегледа дерматолог. Одмах се обратите свом лекару за све промене, неправилне ивице, необичне или неуједначене боје, крварење или свраб.

Пеге као промене на кожи

Смеђе или сиве мрље заправо нису често узроковане старењем, иако се јављају чешц́е како старите. Добијају се од излагања сунчевој светлости, због чега се обично појављују на лицу и рукама. Можете испробати креме за избељивање, кисели пилинг и третмане на бази светлости да бисте их избледели. Посетите дерматолога да бисте искључили озбиљне проблеме као што је меланом, врста рака коже.

Мелазма – мрље које прате трудноћу

Мелазма (хлоазма) су смеђе мрље на образима, носу, челу и бради. Често се назива „трудничка маска“ јер се јавља код половине свих трудница. И мушкарци их могу иматии. Ако не прође сама након рођења бебе, може се третирати кремама које се добијају на рецепт или ласерским третманима. Сунчева светлост погоршава стање, зато се препоручује коришћење крема за сунчање широког спектра СПФ 30.

Брадавице су углавном безопасне промене на кожи

У вец́ини случајева, обичне брадавице се појављују на прстима или рукама. Оне су узроковани хуманим папилома вирусом. Брадавице се преносе када додирнете нешто што користи особа која већ има овај вирус. Да бисте спречили појаву брадавица, прекријте их завојима, држите их сувим и немојте их скидати. Обично су безопасне и безболне. Можете их лечити локалним лековима или их лекар може замрзнути или спалити. Напредније технике уклањања укључују хирургију, ласере и хемикалије.

Себороичне кератозе

Себороичне кератозе су неканцерозне израслине које се често појављују како старимо. Могу се појавити на многим деловима коже, самостално или у групама. Могу бити тамне или вишебојне и обично имају зрнасту површину, а могу бити и глатке. Лако их је помешати са младежима или раком коже, зато је потребно посетити дерматолога који ће са сигурношћу потврдити о чему се ради.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas