· · Коментари: 0
САВЕТИ СТРУКЕ

Ове СВАКОДНЕВНЕ навике узрокују "КРИВО" ДРЖАЊЕ ТЕЛА

Примените савете стручњака и имајте правилно држање тела

1611223689_Depositphotos_116289940_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ово су најчешћи кривци за лоше држање којих најчешће нисмо ни свесни.

Сагињање током коришћења мобилног телефона

Док читамо поруке на мобилном телефону или сурфујемо на интернету, најчешће главу и врат сагињемо према доле.

Такав положај ствара јак притисак на вратне пршљенове. Запамтите да мобилни не бисмо требали да држимо у равни прса, већ у равни очију. 

Фото: Депозит

Прочитајте још: ПОКРЕНИТЕ СЕ! Седење уништава зглобове

Коришћење машине за суђе

Ово је још једна типична свакодневна радња која може наштетити нашем држању. Дуготрајно сагињање леђа док пунимо и празнимо машину може узроковати болове у леђима. Уместо тога, пробајте да чучнете током коришћења машине. 

Ако немате великих проблема с коленима или из здравствених разлога не смете да станете у чучањ, ово може бити и одлична свакодневна вежба за ноге и задњицу.

Неадекватан грудњак за велике груди

Грудњаци би требало да растерете наша леђа и врат. Ако одаберемо неадекватан модел који не пружа правилну потпору грудима, поготово већим, само ћемо додатно оптеретити те делове тела. 

Ако вам се копча грудњака на леђима стално подиже према горе, то значи да немате грудњак добре величине. Због тога груди могу створити притисак на кичму због ког се на крају лоше држимо и осећамо болове.

Прочитајте још: Волите да гледате ТВ? Болним зглобовима помаже само једна ЛАКА активност

Фото: Депозит

Неправилно подизање и држање деце 

Заштитите своја леђа и савијте кољена када подижете малишане. Подизање из лаганог чучња смањује притисак на кичму. 

Избегавајте ношење детета на раменима, јер и тако искривљујете кичму.

Преферирате равну обућу

Обућа потпуно равних ђонова није здрава за наше зглобове, леђа и кичму, осим ако у питању нису ортопедски модели с улошцима који стопалу дају потребно минимално повишење. 

Прочитајте још: Ако имате проблеме са ЗГЛОБОВИМА ово су могућа РЕШЕЊА

Баштованство

Иако је баштованство активност која сама по себи опушта, заправо нема тако добар учинак на наша леђа. 

Фото: Депозит

Током рада у башти проводимо пуно времена у погрбљеном положају. Покушајте што чешће да мењате положај или свако мало да устанете и разгибате се како бисте смањили притисак на кичму.

Пренатрпани ранчеви

Баш као што ни класичну торбу не смемо да претрпамо стварима, тако ни ранац не смемо превише оптеретити. 

Они су свакако бољи избор од класичних торби јер је притисак на кичму током ношења равномерније распоређен, али ако је превише тежак, онда поништавамо његов добар учинак.

Прочитајте још: Боли вас зуб? Ова намирница УБЛАЖАВА БОЛ за неколико минута

Када ставите ранац на леђа, подесите га тако да буде што више на леђима. Врх ранца требао би бити у нивоу са великом кости коју осетите у доњем делу врата. 

Што јаче стегнете нараменице ранца, то боље, јер ће вам ранац бити више уз тело и тако ћете имати осећај да је лакши него што заиста јесте. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.