Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ове знакове на ноктима никако не смете да игноришете: Уколико приметите посебно један детаљ, одмах се јавите лекару

Уколико приметите промене на ноктима одмах се обратите лекару

1648643748_nokat.jpg
Фото: ТИк Ток принтсцреен/Др Каран Рај
Oglas

Доктор Реј Каран, на друштвеној мрежи Тик Ток, поделио је са својим пратиоцима детаље на ноктима, које могу указивати на тешка обољења.

Прочитајте још: Пиринач за здравље: ДЕСЕТ ЗДРАВИХ РАЗЛОГА зашто га треба јести

Он је поставио снимак једног корисника, на којима је приказана "кул" црта на нокту. Иако је овај дечко мислио да је та необична карактеристика његовог нокта безазлена, испоставило се нешто сасвим супротно. Када је отишао код лекара, дијагностификован му је рак. Како је овај доктор објаснио, постоје разни узроци, од обичне инфекције , нежељених ефеката лекова, до угрушка крвних судова..

- Један посебан узрок је рак коже који се зове меланом или у овом случају субунгуални меланом испод нокта. Овај облик је један од ретких. Веома тешко се открива и многи људи погрешно тумаче када примете модрицу на ноктима или уопште не примете промену - каже овај доктор и објашњава даље:

- Нокат може имати црну или браон пругу, одвојен од нокатног лежишта, може да буде танак, да крвари, пуца или да има модрицу која не нестаје упркос расту нокта.

Кожа око нокта такође може да потамни

Меланом је најопаснији облик рака коже и обично је резултат излагања УВ зрацима (сунчева светлост или соларијум). Рано ухваћен, меланомски рак коже има добру стопу преживљавања - 90 одсто ако се болест открије у првој фази.

Тамна пруга на нокту није увек штетна - др Кан је показао да је и сам имао једну на свом прсту, названу меланонихија.

 

@др.каранр Цхецк yоур наилс! @Мариа Сyлвиа ♬ Парис - 斌杨Ремиx

Изгледа као више трака које иду од нокатног лежишта до врха нокта и може постајати дебља са годинама. Др Каран је упозорио да, као и код коже , треба да одете код лекара ако приметите промену величине, боје или облика ноктију.

Најчешћи знак рака коже је  промена младежа, пеге или нормалног дела коже. Нокти могу да открију много о здрављу особе, као и прсти.

Прочитајте још: Можда кијавица и кашаљ нису увек симптом прехладе? Ево због чега се можете осећати болесно

На пример, шиљасти нокти - када нокти постану већи и савијају се око врхова прстију - могу бити знак рака плућа. То је знак да постоји недостатак кисеоника у телу, а може бити и резултат апсцеса плућа или срчаних обољења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas