Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ови производи које користите су ПРЕРУШЕНИ! Важе за здраве, а заправо то НИСУ (ФОТО)

Сви су чули о важности здраве исхране. За неке је то физиолошка потреба, за друге стил живота. Многи људи више воле да купују производе који се сматрају „здравим“, али често бивају обманути

1651589857_food-g4b12b2adf_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Међутим, да ли су ове намирнице заиста здраве или је то још један маркетиншки трик, откривамо вам даље у тексту. 

Прочитајте још: Шта се догоди са телом када престанемо да једемо хлеб? Ово је резултат

Док смо лутали интернетом, ми у Бригхт Сидеу смо открили да доста „здравих“ производа уопште није толико здраво. У овом чланку ћемо покушати да пронађемо које.

1. Густи сокови

Многи филмови и ТВ програми нам показују да испијање чаше сока даје телу потребну количину енергије. Произвођачи воћних сокова у својим рекламама на сваки могући начин указују на обиље витамина и минерала у својим производима и како се сокови праве од чистог воћа. Међутим, све ово је само делимично тачно. Иако су густи сокови здравији од газираних пића јер су добијени из природних материја, то не значи да имају мању количину шећера. 

2. Фитнес енергетске плочице

У вртлогу савременог живота, веома је тешко држати се здраве исхране. Не могу сви приуштити да имају пун оброк током паузе за ручак. На срећу, полице супермаркета обилују протеинским грицкалицама које можете јести у покрету и које ће вам тренутно утолити глад. Штавише, произвођачи су осмислили фитнес штанглице које представљају као здраву и хранљиву опцију за оне који брину о свом телу. Енергетска вредност таквих протеинских плочица може значајно да варира у зависности од бренда. То је због састојака укључених у састав. Да би смањили цену финалног производа и побољшали укус, многи произвођачи додају велику количину шећера или чак нискоквалитетних заслађивача фруктозе. Стална конзумација ове „здраве“ грицкалице може негативно утицати на здравље.

3. Пахуљице за доручак

Вероватно смо сви бар једном уживали у пахуљицама са житарицама за доручак. Подсвесно верујемо да је ово здрава храна, а биће још укуснија ако јој додате млеко или јогурт. Произвођачи често пишу да се производ састоји од целог зрна, док присуство разних цртаних ликова на паковањима указује на предности доручка са сувим житарицама, чак и за децу. И поред бројних несумњивих предности (брзе, једноставне и укусне), такве житарице имају и значајан недостатак: висок садржај фруктозе у облику кукурузног сирупа. Гликемијски индекс мери релативно повећање нивоа глукозе у крви, а овај индекс је висок у таквом производу, што га чини непожељним за свакодневну потрошњу.

4. Лосос

Лосос је део многих јела за здраву исхрану. Чак га и познати кувари често користе у својим рецептима. Можда ће се многи читаоци сложити да без обзира на то како се кува ова риба, увек испадне укусна и хранљива. Због тога супермаркети нуде обиље лососа, како залеђеног тако "свежег". Међутим овај лосос се узгаја на посебним фармама, где се храни анитибиотицима уместо да долази из дивљине директно у маркет. Опште је прихваћено да прекомерни садржај омега-6 у односу на омега-3 може негативно утицати на људски организам. Студије су показале да је однос омега-3 и омега-6 био 3-4 код узгојеног лососа и 10 код дивљег лососа. Због тога је боље размислити двапут пре него што купите лосос који је доступан у супермаркету. На слици испод видећете очигледну разлику између дивљег лососа (лево) и узгојеног лососа са фарме (десно) који можете наћи у продаји.

5. Суши ролнице

За суши се сматра да је дијеталан и здрав јер се састоји од морских плодова, морских алги и чистог пиринча. Међутим, постоје многи додатни састојци, укључујући мајонез, шећер и сосеви, који се додају суши ролницама. Један "суши рол" исечен на 6-9 делова, може да садржи до 500 калорија, што га не чини бољим од брзе хране. Дупли хамбургер има скоро исту количину калорија. Можда би многи људи рекли да је у реду ограничити се на 6 комада, али ипак замислите колико ће масти и шећера ући у наш стомак. Ова храна се тешко може назвати „здравом“, а 6 комада је далеко од онога што може да вас засити. 

6. Дијетални газирани напици

Пошто нека дијетална газирана пића не садрже калорије, може се претпоставити да ћете спречити гојење ако их пијете. Обично нам произвођачи на овај начин рекламирају своје производе. Али ствари нису тако једноставне. Нека истраживања су показала да честа конзумација дијеталних газираних пића и вештачких заслађивача повећава ризик од гојазности и метаболичког синдрома. Научници верују да ово пиће повећава апетит стимулишући хормоне глади.

7. Јогурти купљени у продавници

Ако питате особу шта је здравије, јогурт или мајонез, већина људи ће изабрати прву опцију. То није изненађење јер нас многе телевизијске рекламе подсећају на то. Међутим, као и код других производа, постоји и „друга страна“ медаље. Многи јогурти које смо навикли да виђамо на полицама супермаркета заправо нису толико добри за наше здравље као што се верује. Они укључују разне боје, конзервансе и, наравно, велику количину шећера или заслађивача. Стога се не може рећи да су здравији од мајонеза. Да бисте били сигурни у квалитет производа, боље је да га сами направите код куће. Домаћи јогурт ће садржати бактерије добре за варење.

8. Протеински шејкови 

Протеински коктел је пиће са протеинима у праху раствореним у њему. Протеин у праху се добија из биљака, јаја или млека. Често га користе људи који се активно баве спортом јер је мишићном ткиву преко потребан протеин за поправку и раст. Протеински шејк је сам по себи безопасан, али треба имати на уму неке нијансе. Не постоји начин да се провери да ли произвођачи протеинског праха заиста наводе пуне састојке на својим паковањима. Људи са интолеранцијом на млечне производе могу имати проблема са функционисањем гастроинтестиналног тракта. Неки прахови могу садржати огромне количине шећера и других састојака за појачавање укуса, што заузврат може довести до повећања телесне тежине и повећања нивоа шећера у крви.

Кокице у микроталасној

Ова посластица у свом чистом облику састоји се углавном од угљених хидрата и протеина, што је чини не само дијететском већ и заиста корисном. Али када говоримо о „чистоћи“ производа, треба признати да мало нас конзумира кокице без додатака као што су шећер, со, путер и други појачивачи укуса. Кокице могу бити и здрава ужина и ужина лоша за здравље. Такође, производ који је намењен за прављење код куће у микроталасној пећници може да садржи много диацетила и трансмасти штетних за здравље. Дакле немојте узимати куповне или кокице за миктроталасну, већ купите кукуруз у здравој храни и сами искокајте своје кокице. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas