· · Komentari: 0
RECEPT

Šta se dogodi sa telom kada prestanemo da jedemo hleb? Ovo je rezultat

Devojka dočarala šta se dešava u organizmu

1651560861_hleb.jpg
Foto: Unplash.com

Jedna mlada dama odlučila je da prihvati izazov i počne da se hrani zdravo, a prva namirnica koju je uspela da izbaci je hleb. Svakodnenvno je pratila šta se događa sa njenim telom narednih mesec dana, a onda je otkrila i rezultate.

Pročitajte još: Planirajte i odredite prioritete: Sedam saveta za srećniji život

1. Stalno sam osećala glad

Prvih sedam dana nisam mogla da se najedem. Stalno sam osećala glad. Hleb mi se jeo, kolači su mi se jeli, kiflice sam sanjala… U pekaru nisam smela ni da privirim. Doručak je bio najkritičniji, u smislu da sam morala da promenim pristup ovom obroku. Umesto da odem u pekaru i kupim nešto za doručak, morala sam od kuće da nosim kuvana jaja, heljdinu kašu ili bilo šta što će me držati sitom dok ne dođem kući. Ali nakon par dana, organizam se navikao, iako krize osećam i sada – nakon mesec dana od odbacivanja hleba.

2. Smršala sam 5 kilograma

Jedino što sam promenila u ishrani je to što sam izbacila hleb. Sve ostalo je ostalo isto. Da napomenem kako se nikad nisam hranila nezdravo, osim tog doručka koji je mahom bio obrok iz pekare.

Nastavila sam da vežbam kao i pre, da jedem domaća kuvana jela za ručak (sarma, pasulj, grašak), ali samo bez hleba. Nakon mesec dana sam vidno smršala, a vaga je pokazala – 5 kg.

3. Osećala sam grčeve u nogama

Prve dve nedelje sam sasvim iz ishrane izbacila ugljene hidrate. Odmah sam počela da osećam grčeve u nogama, što nikad pre nije bio slučaj. Noću nisam mogla da spavam i nakon što sam se konsultovala sa doktorom, predložio mi je da u ishranu vratim ugljene hidrate – sve osim hleba. Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Hleb je bogat elektrolitima, a kada vaše tielo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih materija, to može dovesti do grčeva mišića.

4. Osećala sam se umorno

To je onaj osećaj kad krenete na dijetu, pa telo ne može da shvati zašto sada nema ono na šta je naviklo, pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama. To je ono što mi je najviše smetalo tokom odbacivanja hleba.

5. Stalno mi se jelo nešto slatko

Bila sam odlučna da neću pokleknuti, ali telo mi je žudelo za slatkišima. Lekar mi je objasnio da moje telo traži energiju na koju je naviklo. Kada se osećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umereno jedenje hleba neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osećate iscrpljeno svakako može.

Zato sam odlučila da nakon mesec dana u ishranu vratim hleb, ali integralni, od celog zrna. Ovako pripremljen (domaći) hleb sada mi traje i po nedelju dana, jer mi je dovoljna jedna kriška ovog hleba na dan.

Recept za domaći integralni hleb:

500 g integralnog pšeničnog brašna
3 kašike kukuruznog brašna
1 kocka kvasca
2-3 kašike maslinovog ulja
2 kašike lanenog semena
2 kašike semenki suncokreta
2 kašike semenki bundeve
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
oko 400 ml tople vode

Pročitajte još: Da li ste HIPOHONDAR? Ovo su prvi znaci koji ukazuju na to

Priprema: 

Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno i semenke, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamesiti glatko testo. Premazati sa malo maslinovog ulja i ostaviti da se udvostruči. Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste. Posuti mešavinom semenki i peći oko 40 minuta na 200 stepeni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.