Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Пече вас језик: Није безазлено, ево зашто би требало да посетите лекара

Неугодан осећај печења језика повезује се са дијагнозом назива стоматопироза. Колико је то болно и фрустрирајуће искуство, знају они који су то искусили. А најчешће жене у средњим или каснијим годинама живота.

1616422723_Depositphotos_73430327_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Најчешће се узрок код особа који то искусе, повезује с неком од намирница која је "изиритирала" укусне пупољке језика, али чињеница је да печење слузнице може бити узроковано читавим низом различитих фактора: лоша орална хигијена, обилне наслаге каменца, изражено пушење, оштећени зуби, незадовољавајуће протетске замене, мањак витамина, неухрањеност, дијабетес, оштећења живца, злоћудне болести.

Прочитајте још: ЧИСТ ЈЕЗИК, ЗДРАВИ УНУТРАШЊИ ОРГАНИ! Промене на језику које указују на стање вашег организма

Осећај печења најчешће захвата језик, горњи део усне шупљине, десни, унутрашњи део образа и задњи део уста или грло. Осећај се јавља спонтано или изненада, променљиве је јакости и делује узнемирујуће. Храна богата витамином Б и гвожђем делује благотворно на повлачење симптома. 

Једите пилетину и месо без љутих зачина, а исхрану обогатите и интегралним житарицама које су такође богате витаминима Б групе.
Могући узроци
Тешко је утврдити тачан узрок овог стања. Повезују га с различитим другим стањима и болестима: менопаузом, дијабетесом, лошим прехрамбеним навикама и мањком витамина и минерала, појачаним лучењем желудачне киселине, терапијом против тумора или психолошким проблемима. Нека истраживања показују да је могући узрок и поремећај у раду нерава у устима и језику, а може трајати годинама. 

Код ублажавања симптома може помоћи и хладна храна, па једите сладолед или у уста ставите коцкице леда. Ако вам то не помаже, покушајте с топлим чајем од камилице или жалфије.

Прочитајте још: КОРИСНИ САВЕТИ: Ево шта треба да радите када ОПЕЧЕТЕ ЈЕЗИК

Оно што можете покушати да урадите сами јесте да ако редовно користите течност за уста на бази алкохола, жвакаће гуме, дуван или течности високе киселости (одређене воћне сокове, газирана пића и кафу), престаните да их користите на барем две недеље да бисте уочили могућа побољшања у вашем стању.

Такође, покушајте да замените произвођача зубне пасте, или у потпуности на неко време избаците коришћење зубне пасте. Неки лекови попут оних за снижавање крвног притиска могу узроковати осећај печења. Стога прочитајте упутство о леку и његовим нуспојавама. 

Прочитајте још: Процените здравље на основу изгледа језика: Ево које боје су знак за упозорење!

Ако пронађете лек који узрокује осећај печења или сувоће у устима, замолите свог лекара да вам препише неки други лек. Ако стоматолог не може да утврди узрок вашег стања, онда проблем вероватно узрокују неки други поремећаји попут дијабетеса, анемије, поремећаја у раду штитне жлезде или алергија на храну. 

Многа од тих стања можете открити тестовима крви. Нека ваш лекар опште праксе прегледа налазе и упути вас специјалисти ако утврди неке неправилности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas