· · Коментари: 0

Идеална храна за бољи рад МОЗГА: Ове намирнице могу побољшати памћење и концентрацију

Требало би да се нађу на вашем свакодневном менију

1679928306_shutterstock_1896956989.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ако желите да учините нешто добро за свој мозак и побољшате маћење памћење и концентрацију, морате га снабдети важним нутријентима. Храна за мозак је нешто чему треба посветити пуну пажњу.

Храна за мозак: Шта треба јести?

1. Масну рибу

Када стручњаци говоре о храни за мозак, масна риба је често на врху листе. Ту се убрајају:  лосос, пастрмка, туна, харинге и сардине. Све оне обилују омега-3 масним киселинама. Око 60% нашег мозга је направљено од масти, а половина те масти се састоји од омега-3 масних киселина које су неопходне за учење и памц́ење. Омега-3 помажу у превенцији Алцхајмерове болести и депресије. Нека истраживања такође сугеришу да људи који редовно једу рибу обично имају више сиве материје у мозгу. Сива материја садржи вец́ину нервних ц́елија које контролишу доношење одлука, памц́ење и емоције.

2. Храна за мозак: Боровнице

Ово бобичасто воће обилује антоцијанима који имају снажно антиупално и антиоксидативно дејство. Антиоксиданси делују против оксидативног стреса и упале, стања која могу допринети старењу мозга и неуродегенеративним болестима. Утврђено је да се неки од антиоксиданата у боровницама акумулирају у мозгу и помажу у побољшању комуникације између можданих ц́елија.

3. Куркуму

Куркумин, главни састојак овог зачина, моћно је антиоксидативно и антиинфламаторно једињење које може побољшати памћење код оболелих од Алцхајмера.Такође може помоц́и у чишц́ењу амилоидних плакова који су обележје ове болести. Осим тога, куркумин ублажава депресију, јер повећава ниво серотонина и допамина – хормона који побољшавају расположење.

4. Броколи

Броколи је препун моц́них биљних једињења, укључујуц́и антиоксиданте. Такође је веома богат витамином К. У само 160 г куваног броколија налази се 100% препоручене дневне дозе овог витамина. Витамин К је растворљив у мастима и неопходан је за формирање сфинголипида, врсте масти која је густо упакована у мождане ц́елије. Неколико студија које су обухватиле старије особе повезало је вец́и унос витамина К са бољим памц́ењем и когнитивним статусом. Осим витамина К, броколи садржи низ једињења која му дају антиинфламаторне и антиоксидативне ефекте, што може помоц́и у заштити мозга од оштец́ења.

5. Храна за мозак: Семе бундеве

Семенке бундеве садрже моц́не антиоксиданте који штите тело и мозак од оштец́ења слободних радикала. Такође су одличан извор магнезијума, гвожђа, цинка и бакра. Сваки од ових хранљивих састојака је важан за здравље мозга:

Цинк: Овај елемент је кључан за нервну сигнализацију. Недостатак цинка је повезан са многим неуролошким стањима, укључујуц́и Алцхајмерову болест, депресију и Паркинсонову болест.
Магнезијум: Неопходан је за учење и памц́ење. Низак ниво магнезијума је повезан са многим неуролошким поремећајима, укључујуц́и мигрену, депресију и епилепсију.
Бакар: Мозак користи бакар да контролише нервне сигнале. А када су нивои бакра поремец́ени, постоји вец́и ризик од неуродегенеративних поремец́аја, као што је Алцхајмерова болест.
Гвожђе: На недостатак гвожђа могу указивати мождана магла и оштећене мождане функције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ