Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет намирница које вам могу помоћи ако имате СЛАБУ КОНЦЕНТРАЦИЈУ И ПАМЋЕЊЕ: За бољи рад мозга уврстите их у своје јеловнике

Идеална храна за бољи рад мозга

1688378554_mouak.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Храна погодна за мозак може вам помоц́и да одржите оштар ум и може побољшати вашу способност да обављате одређене менталне задатке, као што су памц́ење и концентрација.

Мозак је наш најважнији орган. Као "контролни центар", он је одговоран за сваку функцију тела - од дисања и рада срца, до нашег кретања и размишљања. Ово је главни разлог зашто вам конзумирање одређене хране може помоц́и да ваш мозак буде у форми. Наставите да читате да бисте открили намирнице које можете додати својој исхрани и побољшати памц́ење.

Масна риба

Када говоримо о храни која подстиче здравље мозга и, самим тим, памц́ење, масне рибе су често на врху листе. Говоримо о рибама као што су лосос, пастрмка, туњевина, харинга и сардине, које обезбеђују омега-3 масне киселине у вашој исхрани.

Броколи

Броколи је препун моц́них биљних једињења, укључујуц́и антиоксиданте. Такође је веома богат витамином К који је, према релевантним истраживањима, повезан са бољим памц́ењем и бољом когницијом. Осим витамина К, броколи је одличан додатак вашој исхрани из још једног разлога. Садржи низ антиинфламаторних и антиоксидативних једињења, која јачају заштиту мозга од разних оштец́ења.

Боровнице

Боровнице пружају многе здравствене предности, укључујуц́и и оне које су специфичне за ваш мозак. Боровнице, као и друге јарко обојене бобице, дају антоцијанине, групу биљних једињења са антиинфламаторним и антиоксидативним ефектима.

Антиоксиданси делују против оксидативног стреса и упале, стања која могу допринети старењу мозга и неуродегенеративним болестима. Утврђено је да се неки од антиоксиданата у боровницама акумулирају у мозгу и помажу у побољшању комуникације између можданих ц́елија. Према сродним истраживањима, боровнице могу помоц́и у побољшању памц́ења и одређених когнитивних процеса код деце и старијих особа. Пробајте их са житарицама, додајте их у смоотхие или јогурт, или само као ужину.

Орашасти плодови

Бројне студије су показале да конзумирање орашастих плодова може побољшати здравље срца, што је уско повезано са здравим мозгом. Неколико хранљивих састојака у орашастим плодовима, као што су добре масти, антиоксиданси и витамин Е, оправдавају зашто ораси заузимају место на листи суперхране која побољшава памц́ење и здравље мозга.

Јаја

Јаја су веома добар додатак вашој исхрани. Разлог? Она су богат извор многих хранљивих материја повезаних са здрављем мозга, укључујуц́и витамине Б6 и Б12, фолне киселине и холина. Холин је важан микронутријент који помаже у регулисању расположења и памц́ења. Две раније студије су откриле да је вец́и унос холина повезан са бољом меморијом и менталном функцијом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas