Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСХРАНА

ПРАВИЛА здраве исхране: Проверите да ли конзумирате ДОВОЉНО ПРОТЕИНА

Протеин је градивни блок за наше ћелије. Ако то није довољно, сви важни животни процеси једноставно престају.

1672440904_1671810533_shutterstock_684710068-63af6c48b29fe.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Протеин, главни грађевински материјал ћелија, од виталног је значаја за нормално функционисање апсолутно свих система нашег тела, а ако га не уносимо довољно, наше здравље неминовно почиње да се погоршава. Дневна препоручена количина је најмање један грам за сваки килограм телесне тежине. Доносимо пет кључних знакова да не успевате.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Стални осећај глади

Грицкање између оброка или осећај глади два до три сата након ручка или доручка је нормално. Није нормално остати гладан одмах након јела. Чињеница је да протеини помажу у регулисању нивоа шећера у крви, успоравају апсорпцију угљених хидрата и на тај начин нам помажу да задржимо осећај ситости. Ако глад постане наш стални пратилац, ово је сигнал - треба нам више протеина.

Добијање на тежини

Ако не уносимо довољно протеина, почињемо да губимо мишићну масу, што заузврат доводи до споријег метаболизма. И као резултат, тело троши мање калорија када смо у мировању.

Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором

Потешкоће са концентрацијом

Протеини су неопходни за нормалну производњу ензима и неуротрансмитера који помажу да наш мозак ради. Ако нема довољно протеина, концентрација и пажња слабе, тешко нам је да се фокусирамо на решавање проблема и задржимо пажњу у фокусу.

Повреде и ране зарастају дуже него обично

За раст и поправку ткива, протеин је од виталног значаја, осим тога, потребан је да се обезбеди нормалан проток крви и испорука кисеоника оштећеним и повређеним деловима ткива. И, наравно, исхрана сиромашна протеинима доводи до повећаног ризика од прелома костију, као и губитка коштане масе.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Анемија

Храна богата протеинима обично садржи гвожђе и витамин Б12, супстанце неопходне за производњу црвених крвних зрнаца која преносе крв до свих органа. Људи који искључују протеинску храну често не добијају довољно ових важних хранљивих материја и повећавају ризик од анемије.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas