Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је здравије, црно или бело грожђе? У овоме је главна разлика

Ако сте недавно били на пијаци могли сте да приметите прве примерке грожђа

1661423142_grapes-g39791e4b8_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Постоје различите врсте воћа и поврћа, а због совје шароликости одлични су савезници у очувању здравља, али неке сорте, у поређењу са другима, имају мање шец́ера и калорија и више витамина. Међу овим примерима налазимо и грожђе.

Постоје различите врсте грожђа, а главна разлика коју видимо је у боји. Постоји: црвено, бело и црно грожђе.

Разлике између црног и белог грожђа

Са становишта количине минерала и витамина, варијације између различитих сорти грожђа су минималне. Све сорте се углавном састоје од воде и богате су фруктозом. И зелено и црно грожђе имају исте здравствене предности. Једина разлика између белго и црног грожђа је у томе што грожђе у тамнијим нијансама има много вец́у количину ресвератрола.

Прочитајте још: Древни народи су је називали ЕЛИКСИРОМ МЛАДОСТИ: Ову украсну ЛЕКОВИТУ биљку морате имати у свом дому

Црно и црвено грожђе има ресвератрол. Ресвератрол је познат углавном по позитивном ефекату на старење. Такође помаже у контроли шец́ера у крви јер повец́ава лучење инсулина у вашем телу.

Семе и кожица црвеног грожђа, осим тога, имају и велику количину влакана.

Пулпа грожђа је богата витаминима Б1, Б6, Б2, А и Ц; минерала сали, бакра, гвожђа, магнезијума, цинка, калијума и натријума; и органске киселине, јабучне, винске и лимунске. У кожици црвеног грожђа концентрисани су бројни полифеноли (пре свега ресвератрол), који смањују потрошњу енергије, накупљање масти у јетри, шец́ер у крви, па чак и крвни притисак. Што се тиче калорија грожђа, то је око 60 на 100 грама, тако да је нискокалорично воц́е.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas