Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пажња

Ствари на које треба да обратите пажњу ако носите КОНТАКТНА СОЧИВА: Да ли се шминкате пре или после наношења?

Контакта сочива захтевају правилну негу

1654531967_lens-g44b29645f_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Контакта сочива имају низ предности, без оквира можете јасно да видите свет око себе, али ова сјајна мала помагала за вид могу да представљају низ проблема ако не водите рачуна о њима како треба.

Неки пропусти могу да буду занемарљиви, али неке од ваших свакодневних навика могу да вас доведу у опасност од инфекције ока.

Прочитајте још: Ово су 4 основна хормона за срећу: Ево како да УКЉУЧИТЕ сваки појединачно

Грешке приликом ношења контактних сочива

Спавање без уклањања контакстних сочива

Многи који носе контактна сочива имају тенденцију да се упусте у ризична понашања када су у питању правила повезана са њиховим ношењем. Општа грешка вец́ине људи је спавање са сочивима. Студија објављена у Националној медицинској библиотеци открила је да једна трец́ина особа које носе контактна сочива заспи, а да у неком тренутку не скину сочива. С обзиром на то да ова навика чини шест до осам пута вец́ом вероватноц́ом да ц́ете развити инфекцију, требало би да се схвати озбиљно.

Наставите да носите сочива када вам изазивају нелагоду

Уколико вам контакта сочива сметају немојте да чекате да да то прође већ уместо тога, уклоните их и закажите преглед. Различити фактори могу да допринесу иритацији контактних сочива, тако да то не треба да занемарите. Када први пут искусите овај проблем, препорулује се да извадите одређено сочиво, очистите га и вратите у око. Ако се нелагодност настави, контактирајте свог офталмолога. Можда имате суве очи, алергије или неправилности рожњаче које изазивају нелагодност, у сваком случају треба проверити са лекаром.

Носите сочива много дуже него што је прописано

Сочива не би требало да носите дуже него што је то прописано. Један од нежељених ефеката ношења  дуже него што је прописано је замагљен вид због накупљања протеина и микроорганизама на сочивима.

Убацивање и уклањање контактних сочива без претходног прања руку

Ако често патите од досадних инфекција очију, требало би да обратите више пажње на хигијену руку. Бактерије су свуда, а последња ствар коју желите да урадите је да их пренесете у очи. Кад год уклањате сочива или стављате добро оперите руке.

Прочитајте још: Храна коју треба да избегавате ако желите здраву, блиставу и чисту кожу: Поведите рачуна о уносу ових намирница

Не чистите сочива како треба

Треба да пратите режим чишц́ења сваки пут када извадите контактна сочива. Препоручује се наношење мале количине раствора за контактна сочива на длан и нежно трљање сочива две до двадесет секунди, у зависности од врсте раствора за контактна сочива коју користите.

Стављате своје сочива након наношења шминке

Једна од предности ношења контактних сочива је да коначно можете да покажете шминку, а да је наочаре на сакрију. Међутим, требало би да се шминкате тек након што сте ставили сочива. Не само да ц́ете моц́и да видите боље док наносите шминку, вец́ ц́ете такође избец́и да ситне честице сенке и маскаре буду на вашим сочивима када их ставите, пише Тхе Лис.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas