Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Све истине и заблуде о сунчању: Да ли знате зашто је важно правило ДВА ПРСТА и како се правилно користи крема са заштитним фактором?

Када год се излажемо сунцу, морамо бити изузетно опрезни

1657137098_pexels-karolina-grabowska-8362263.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Ни у једном тренутку не смете да изгубите из вида колико сунчеви зраци могу бити штетни. Чак и крему са одређеним степеном заштите морате да нанесете на прави начин, како бисте заиста били заштићени од зрачења.

Иако боравите у хладу и на местима која нису директно изложена сунцу, и даље нисте заштићени:

– Песак и вода рефлектују штетне зраке, а чак 34 одсто ултраљубичастих зрака продире кроз сунцобран. Зато треба да се заштитите чак и ако сте у хладу. Људи морају да имају здраве навике кад је сунчање у питању, а крема за сунчање је само један део те навике, објаснила је позната дерматолошкиња Марија Лукас.

Прочитајте још: Да ли је недостатак витамина један од водећих разлога појаве ПЕРУТИ?

 

Крема за сунчање мора бити водоотпорна и штитити нас од свих врста зрачења. Зато је потребно да обратите пажњу на амбалаже крема, на којима ти подаци и пишу.

Доктори често опомињу да фобар део популације не користи довољно креме за сунчање.

Зато је важно да испоштујете тзв. правило "два прста". Испружите кажипрст и средњи прст, а потом нанесите крему на оба прста од врха до корена. Управо та количина довољна је за сваки од 11 делова тела:

  • главу и врат
  •  леву руку
  •  десну руку
  •  горњи део леда
  •  доњи део леда
  •  предњи горњи део груди
  •  предњи доњи део и стомак
  •  горњи део леве ноге
  •  горњи део десне ноге
  •  доњи део леве ноге и стопало
  •  доњи део леве ноге и стопало

Прочитајте још: Волите да дремате поподне? Дужи дневни одмор код одраслих особа може да изазове несаницу

 

Шта све треба да знате?

  1. Крему је потребно нанети 30 минута пре изласка на сунце, укључујући и делове испод купаћег.
  2. Одраслим особама потребно је око 30г креме са заштитним фактором.
  3. Балзам за усне са заштитним фактором пожељно је наносити што чешће.
  4. Не заборавите да заштитите целу површину стопала.
  5. Носите шешир са ширим ободом.
  6. Крему наносите на минимум два сата или одмах након што изађете из воде.
  7. За лице користите креме са фактором које су намење само том делу тела.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas