Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Решење за ЛЕТЊЕ ТЕГОБЕ: Решите се дијареје помоћу савета стручњака (ВИДЕО)

Цревне заразне болести праћене повраћањем и проливом, за које је основни пут ширења контаминирана храна и прљаве руке јављају се током целе године.

1660901158_dijareja.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Оно што погодује њиховом настанку и ширењу у летњим месецима јесу високе спољне температуре на којима се бактерије лако умножавају користећи сваку прилику када се намирнице држе ван фрижидера и у условима који дозвољавају контаминацију (загађење).

Други моменат који погодује ширењу инфекција током летњих дана су прљаве руке и чест боравак па и исхрана на отвореном (на плажи, базену, на пешачењу у природи) где су услови за хигијену руку смањени у односу на услове које имамо у својим домовима.

Када су у питању годишњи одмори и путовања, не треба занемарити такозване „путничке проливе“ који се често јављају уколико се пије вода са локалних чесми и бунара неиспитане хигијенске исправности или у хотелима једе недовољно термички обрађена храна.

Фото: Буларди

Са проф. др Александром Нагорним, директором Клинике за гастроенетерологију и хепатологију УКЦ Ниш, разговарамо о томе како избећи ове непријатне симптоме који се јављају током лета и који често могу да нам покваре толико дуго ишчекиван одмор.


    • Проф. Нагорни, шта је заправо дијареја?

- Пролив или дијареја је учестало избацивање столице која није формирана. Осим што уме да буде прилично чест и исцрпљујући, пролив је веома непријатан и досадан. Чим избацивање столице постане участалије него обично и чим столица нема структуру, то је знак да вам организам поручује да има проблем.


Ретка, слузава столица која варира од жуте до зелене боје јесте последица коју треба лечити посебно ако вам се ово дешава често. Дијареја ће вам одузети много енергије, осетићете болове, пре свега грчеве у стомаку, и док га се не решите, морате остати код куће или у хотелској соби, и то врло близу купатила, што значајно утиче на ваше уобичајене активности.

 Фото:  Проф. др Александар Нагорни

  • Зашто се проливи чешће јављају лети и то на путовањима?

- То се објашњава чињеницом да локална храна и вода могу садржати допуштене количине микроорганизама уобичајених за то подручје, на које је локално становништво отпорно, али туристима могу стварати многобројне проблеме. Путничка дијареја се управо из ових разлога јавља код 20-50% путника, без обзира на то на коју дестинацију одлазе. Раније се путничка дијареја углавном јављала код туриста који одлазе у регионе Блиског истока, Азије и Африке, али је данас све чешћа и код путника који летују у земљама региона, попут Црне Горе, Грчке, Турске, Бугарске и Хрватске…, где ће и ове године отићи највећи број наших туриста, истиче проф. Нагорни. У ризику да добију путничку дијареју су пођеднако и мушкарци и жене. У већој опасности су особе са поремец́ајима имуног система, особе са дијабетесом и другим хроничним болестима, људи са стомачним поремец́ајима, али првенствено деца, која су по том питању осетљивија од одраслих. 

    • Како препознати симптоме?

- Путничка дијареја је заправо гастроинтестинална болест. Узрочници путничке дијареје су бактерије, вируси или паразити. Најчешћи симптоми су надимање, мучнина, грчеви у стомаку и воденасте столице, а тегобе се обично јављају током првих дана путовања, али се пролив може појавити у било које време током пута, па чак и до месец дана по повратку са летовања.

    • Како избећи појаву летњег пролива и да ли га треба третирати ако се ипак деси?

- Најбоља стратегија да се избегне појава путничке дијареје и код деце и код одраслих би била да се не конзумира контаминиране храна и течност, што је у пракси веома тешко изводљиво. Зато ако крећете на путовање, осим уобичајених лекова за прву помоћ, обавезно у својој путној апотеци понесите и добар пробиотски препарат. Пробиотски препарати су веома важни у том  смислу, јер представљају прву линију одбране од свих патогених чинилаца у цревном тракту. Пре примене неког пробиотског производа, обавезно прочитајте упутство, јер нису сви пробиотски препарати исти, а само њиховом надмоћном доминацијом над различитим патогенима, успоставља се цревна равнотежа и смањује могућност настанка болести. 

    • На нашем тржишту има много пробиотских препарата, како одабрати онај прави?

- Као клиничар, увек се држим клиничких доказа, светских препорука и водича, наглашава проф. Др Нагорни. Комликована имена пробиотскиих сојева донекле збуњују наше пацијенте, али зато се увек треба посаветовати са лекаром или фармацеутом пре коначне одлуке. При избору пробиотског препарата неопходно је водити рачуна првенствено о избору соја који је у препарату. Саццхаромyцес боулардии је пробиотска гљивица која се препоручује за спречавање путничке дијареје код деце и одраслих у дози од 5-10 милијарди пробиотских ћелија. Други критеријум о коме треба водити рачуна је адекватно паковање јер је осетљивост пробиотика као живих микрорганизама на факторе попут кисеоника светлости, влаге итд. велики изазов за произвођаче пробиотских препарата. На тржишту Србије, а и шире, доступни су препарати С.боулардии у а-тецх паковању у коме је сваки блистер додатно пакован у ламинатну кесицу испуњену инертним гасом што обезбеђује додатну стабилност и квалитет пробиотског препрата. Да би се избегла појава путничке дијареје саветује се превентивно узимање 1 капсуле дневно 5 дана пре пута и све време трајања путовања, како за децу тако и за одрасле.

    • А ако се дијареја на путовању ипак деси?

- У третману акутне инфективне дијареје у које спада и путничка, према смерницама за примену пробиотских препарата, доказано је ефикасна поменута пробитска гљивица- С. боулардии. Зато, у случају појаве путничке дијареје, треба наставити примену истог пробитоског препарата у препорученим дозама, што је најбољи избор за третман дијареје, напомиње проф. Др Нагорни.

Буларди као пробиотска гљивица има особину да не настањује дигестивни тракт и након неколико дана се у потпуности елиминише из организма. Такође, С. боулардии се издаваја и својом величином, која омогућава да за себе веже већи број патогена изазивача дијареје и брже их елиминише из црева. Током трајања болести, потребно је мировање, одмарање и дијета која у прво време подразумева само надокнаду течности, гутљај по гутљај, најбоље заслађеног чаја или раствора за рехидратацију. Треба избегавати воћне и цеђене сокове који због садржаја влакана целулозе додатно убрзавају рад црева, као и газиране сокове. Како се симптоми буду повлачили (престанак повраћања, мањи број пролива) тако уводити у дијету и јела, као што су кувани пиринач и кувани кромпир, супа са тестенином, тост и суве грисине.

Многи људи опоравиће се без компликација. Међутим, уколико је надокнада течности оралним путем немогућа због повраћања, потребно је обратити се одмах одабраном или дежурном лекару ради даљих савета као што је надокнада течности инфузијом и спречавања компликација узрокованих дехидрацијом.

Антибиотици на своју руку никада се не смеју узимати, а лекар ће их преписати у зависности од процене да ли се ради о бактеријском или вирусном заразном проливу и у зависности од тежине обољења, каже проф. др Нагорни.

У закључку можемо истаћи да се правилним избором пробиотског препарата спречавају нелагодности које се могу јавити на одмору и омогућава уживање у дуго исчекиваним летњим путовањима и дружењима са породицом и пријатељима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas