Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Уколико приметите овај детаљ на челу, одмах се обратите доктору!

Дубоке боре могу открити проблеме са срцем и крвним судовима

1630599707_bore.jpg
Фото: Атаимагес
Oglas

Резултати истраживања, које су спровели француски научници Универзитетског медицинског центра у Тулузу, указују на то да боре на горњем делу лица могу упозорити на потенцијалне проблеме са срцем и крвним судовима.

Прочитајте још: ПОЛЕНОМ против алергије и зачепљеног носа: Искористите га на најбољи начин

- Не можете видети или осетити факторе ризика попут високог нивоа холестерола у крви или повишеног притиска. Проучавали смо боре на челу јер су оне тако једноставне и врло уочљиве - каже ауторка студије Јоланда Есквирол. Иако докторка није навела шта би могло да буде веза између те врсте бора и кардиоваскуларних болести, истакла је да би наборано чело могло да има везе са смањењем еластичности артерија због накупљања наслага на њиховим зидовима.

Боре на челу могу бити знак озбиљних болести

Будући да су крвни судови на челу веома мали, они су осетљивији на скупљање, што значи да би то могао бити рани знак прераног старења. Истраживање је рађено 20 година, а у њему је учествовало 3.200 одраслих здравих особа које су имале 32, 42, 52 и 62 године када је истраживање почело. Сваки учесник бодован је у зависности од дубине бора на челу. Бодови су били у рангу од нула до три.

Утврђено је да су они који су добили један бод имали већи ризик да умру од кардиоваскуларних обољења од оних који су добили нула бодова, док су они са два или три бода имали 10 пута већи ризик.

Сам поглед на лице особе може открити потенцијални здравствени проблем, а онда би лекар могао да посаветује пацијента како да смањи ризик од болести-  објаснила је др Есквирол додајући да би уследила промена животних навика, најпре исхране и количине и типа физичких активности


Будући да је ово први пут да су болести срца и крвних судова доведене у везу са борама, неопходна су даља истаживања.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas