· · Коментари: 0
САВЕТ

Уколико сте често уморни и подложни разним инфекцијама, вероватно вам недостаје ОВАЈ МИНЕРАЛ

Важно је да овај минерал надоместите кроз правилну исхрану.

1644047682_3ce7365b177dccb62cf2e0500f1d0f8bc7cfff58.jpg
Фото: Депозит

О фосфору се не пише и не говори толико као о калцијуму, магнезијуму или гвожђу, али уз калцијум је најзаступљенији минерал у људском телу. Фосфор је посебно важан за здравље целог организма.

Апсорпција витамина, минерала и многих хранљивих материја из хране у великој мери зависи од фосфора. Зато је неопходно осигурати да га храна коју редовно једемо има у довољној количини.

Прочитајте још: За добар почетак дана: Направите напитак пун МАГНЕЗИЈУМА, од само 4 САСТОЈКА (РЕЦЕПТ)

Фосфор има важну улогу у енергетском метаболизму, регулише ниво хормона, а од тога у великој мери зависи и ниво ацидо-базне равнотеже.

Поред тога, недостатак фосфора може довести до приметног когнитивног оштећења јер овај елемент утиче на функцију мозга. 

У ствари, фосфор може бити у мањку код вегана и вегетаријанаца јер се минерал налази у месу и риби. Међутим, фосфора има и у намирницама као што су броколи, кукуруз и млечни производи.

Броколи

Броколи је веома здрав производ који је посебно погодан за оне који су на дијети или једноставно пазе на своју фигуру. Чињеница је да ово поврће садржи велику количину витамина (Б групе, Е и Ц), а има и пуно влакана. Богат је магнезијумом и калцијумом. Истовремено, броколи је сиромашан калоријама, али је зато богат фосфором.  Важно је да га у исхрану уврсте они који не једу производе животињског порекла, како би надоместили овај минерал.

Кукуруз

Многа зрна садрже и велике количине фосфора у свом саставу. На пример, кукуруз, овас и јечам су добри извори. Ови производи су, поред фосфора, корисни и за друге елементе који су такође неопходни организму. Савет је да обично пшенично брашно замените кукурузним.

Млечни производи

Млеко, кефир, јогурти, сиреви - све су то складишта фосфора. Притом, тело боље апсорбује фосфор ако се конзумира заједно са калцијумом, а ове супстанце има много у свим млечним производима. Стога, ако желите да повећате ниво фосфора, додајте омиљени млечни производ у свој мени.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.