Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
решење

Упорни кашаљ исцрпљује организам и слаби имунитет: Пулмолог упозорава

Кашаљ може да буде присутан чак и неколико месеци од прележане инфекције.

1637676220_shutterstock_1247930323.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Процењује се да једна трећина пацијената са КОВИД инфекцијом има кашаљ са секретом. Кашаљ је уобичајени симптом који прати болести дисајних путева. Може бити суви или кашаљ са секретом (продуктивни). У оба случаја, уколико се не ублажи чини да се осећате веома уморно. Разговарали смо са Доц. др Миодрагом Вукчевићем, начелником пулмологије како помоћи пацијентима са пулмолошким тегобама и како се решити кашља.

Постоје методе које могу помоћи да контролишете кашаљ да би сте се осећали боље. Контролисано кашљање и лежање у различитим положајима може да елиминише секрет из ваших плућа. Кашаљ нормално штити плућа, избацује све штетне иритансе (вирусе, бактерије, полен, прашину и др.) из плућа. Секрет штити унутрашња ткива и помаже да се заштитимо од инфекције. Истовремено, он садржи антитела која помажу да се развије имунитет који ће помоћи у борби против инфекција - објашњава Доц. др Вукчевић.

Фото: промо

Секрет је обично бистар, али може да буде и беличаст, жућкаст или друге боје. Може да варира од течне до густе, лепљиве течности. Када сте болесни, имате инфекцију, секрет је беличасте или жућкасте боје, замућен протеинима и белим крвним зрнцима које тело ослобађа у борби против вируса. Зеленкасти секрет указује на бактеријску инфекцију, а црни или тамно смеђи се обично јавља код пушача или особа које имају неку болест плућа. Инфекције могу изазвати суви кашаљ кад су плућа иритирана, овај кашаљ би требало брзо да прође током вашег опоравка. Такође, кашаљ је један од симптома Ковид инфекције, током које су најучесталији симптоми умор, малаксалост, недостатак даха, бол у мишићима, бол у грудима, кашаљ, несаница, дијареја, а после прележане инфекције, пацијенти се жале на умор, недостатак даха, бол у зглобовима и грудима. Нови Делта сој корона вируса носи са собом симптоме који су слични прехлади и грипу, као што су цурење носа, главобоља и бол у грлу. Такође, кашаљ може да буде присутан чак и неколико месеци од прележане инфекције и да буде фрустрирајући.

Шта саветујете пацијентима?

Доц. др Вукчевић напомиње – када се инфекција КОВИД-19 развије у тежу форму, плућа отекну, пуне се течношћу, брзо долази до инфекције тј. упале плућа. Ствара се прекомерна количина секрета која доводи до продуктивног кашља. Уклањање секрета ће помоћи да се бактерије и вируси избаце из организма, да боље дишете и побољшате квалитет живота. Саветује се терапија витамини Ц и Д, цинк, прополис и Н-ацетилцистеин (НАЦ) као подршка имунитету оболеле особе. У опоравку, се саветује полако враћање свакодневним активностима, плућна рехабилитација, благе вежбе прописане од физијатра.

Фото: Доц. Др Миодраг Вукчевић

Такође, уколико особа кашље препоручујем  PropoMucil® прашак који садржи неалареген прополис, обогаћен полифенолима и Н-ацетилцистеин (НАЦ). Природни антимикробик у производу ПропоМуцил® помажу да се елиминишу вируси и бактерије чиме се смањује ризик и учесталост инфекција. Истовремено разлаже секрет и олакшава искашљавање. Важно је користити ПропоМуцил® и после прележане КОВИД инфекције јер смањује учесталост и тежину симптома инфекције, помаже јачању имунитета и делује као антиоксиданс у борби против штетних радикала. Због тога својим пацијентима, било да су у питању деца или одрасли, након прележане Цовид инфекције уз витамине, препоручујем да узимају, две PropoMucil®  кесице на дан. Чиста плућа и јачи имунитет изузетно су важни у периоду опоравка, препоручује Доц. др Вукчевић.

*Ref: Song WJ et al. Lancet Respir Med. 2021;9(5):533-544. doi:10.1016/S2213-2600(21)00125-9. Katella K. 5 things to know about the Delta variant. Yale Medicine.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas