Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРПЕЗА

Људи за празнике поједу и ТРИ ПУТА ВИШЕ, а цифра за алкохол је фрапантна!

То је 2.000 калорија више него што је сасвим довољно...

1609487479_Depositphotos_317440756_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Богата божићна трпеза за оне који су склони да претерају у јелу и пићу може да буде озбиљан проблем.

Прочитајте још: Неке масноће су добре за здравље: Ево где се налазе

Нутриционисти зато саветују да се буде умерен. Практично говорећи, нема потребе да одолевамо било чему ако "преступ" траје један дан, али већ другог дана требало би да се вратимо здравом режиму исхране.

Преједају се!
Истраживања показују да се у "најлуђој" ноћи попије 40 одсто алкохола више него иначе, а за само један дан уз празничну трпезу унесе се од 4.000 до 6.000 калорија, што је три пута више од препоручених 2.000.
Ако "преступ" траје један дан - добро, али...

Ево неколико савета који могу да помогну у томе како да уживамо у празничној трпези, а да при томе не нашкодимо организму:

Бројте калорије

Свако ко жели да сачува телесну тежину у границама нормале морао би да научи да броји калорије. Уз помоћ модерних технологија, данас је врло једноставно да се сазна колико је која намирница енергетски јака.

Комад прасетине, сок и вино имају 1.000 калорија... А где је остало?

Примера ради, 100 грама прасећег печења има 364 калорије, чаша газираног сока 150, а три чаше слатког белог вина 354. Ако се само ово конзумира, јасно је како се лако пробије калоријска баријера. Јер, на новогодишњој гозби готово неизоставно су и сарма, руска салата, сухомеснати производи, пите, ролати, колачи и торте.

Прочитајте још: Од предјела до слаткиша: Шта чини српску трпезу за НОВОГОДИШЊЕ ВЕЧЕ?

Држите се савета нутрициониста да не морате да пробате баш све. Избегавајте салате са мајонезом и павлаком, масна меса, газиране сокове и превише хлеба.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas