Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Важност доручка у исхрани малишана: Предности првог јутарњег оброка и савети како да им постане навика

Да би ваши малишани започели дан снажно, битно је да не прескачу доручак

1649663889_profimedia-0315001010.jpg
Фото: Profimedia
Oglas

Устај! Наша тела користе једноставан шећер који се зове глукоза као гориво. Глукоза се складишти у јетри и ослобађа по потреби. Када се залихе глукозе потроше, обично до средине јутра након спавања, овај извор брзе енергије није доступан.

Резултат је осећај глади, смањена концентрација и умор, што све може отежати учење. Због тога је важно да будете сигурни да ваша деца „прекидају пост“ и да напуне своја тела да започну школски дан – и сваки дан – како треба.

Предности доручка

  1. Доручак обезбеђује кључне хранљиве материје. Осим што је гориво за ваше тело, доручак такође пружа кључне хранљиве материје. Деца која доручкују вероватније ће задовољити своје укупне нутритивне потребе. Када деца прескоче доручак, углавном не надокнађују кључне хранљиве материје пропуштене у том првом оброку, као што су гвожђе, калцијум и протеини, касније током дана.
  2. Доручак помаже у борби против гојазности. Почетак дана вашег детета испуњен здравим оброком може чак помоћи у борби против гојазности. Истраживања потврђују да је мања вероватноћа да ће они који доручкују бити гојазни од оних који то не чине. Теорија је да доручак игра важну улогу у регулисању апетита, нивоа хормона и броја калорија које сагоревамо током дана.
  3. Они који доручкују имају бољи учинак у школи. Они који доручкују имају боље резултате тестова, побољшану меморију и фокус и мање је вероватно да ће бити одсутни или касни. Школе са програмима доручка пријављују мање проблема у понашању и посете школској медицинској сестри.

Савети како да доручак постане навика

Око 15% деце школског узраста уопште не доручкује, 30% деце основношколског узраста иде у школу бар један дан у недељи на празан стомак, а 20% иде без доручка два пута недељно. Што је дете старије, већа је вероватноћа да ће доручак бити прескочен. Девојчице чешће од дечака прескачу доручак.

И деца нису једина која ујутру без доручка. Важно је да родитељи буду добри узори. Родитељи који доручкују са својом децом могу смањити шансе да та деца прескоче доручак за две трећине.

Разлози због којих породице прескачу доручак укључују трошкове, временска ограничења и недостатак глади ујутру. Заиста, породице се данас суочавају са изазовима који отежавају седење да поједу свакодневни доручак. Али схватање колико благотворног утицаја доручак може имати на дете чини га вредним труда. Ево неколико савета како да доручак постане навика:

1. Искористите програме школског доручка.

Уколико школа вашег детета има опцију доручка или ужине, искористите прилику. Поред тога му увек можете спаковати и једну јабуку или бананну да будете сигурни да је тог дана имало и воће у својој исхрани.

2. Развијте јутарње уштеде времена.

Направите листе задатака за свако дете како би јутарња рутина протекла лакше. На тај начин ћете уштедети време и моћи ћете да им спремите нешто на брзину. Парче хлеба са Carnex паштетом вам неће одузети више од неколико минута, а деца ће већ бити спремна јер су платила листу малих обавеза.

3. Кувајте унапред, замрзните унапред или доручак у лонцу.

Ако волите да кувате, али немате времена ујутру, постоји много намирница које можете да кувате унапред. Можете да правите и замрзавате ствари и по потреби их извлачите из замрзивача. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas