Почетак дана јајима, богатим витаминима, минералима и висококвалитетним протеинима, обезбеђује телу есенцијалне хранљиве материје, али да ли их можемо јести свакодневно?
Конзумирање више јаја такође помаже у спречавању недостатка протеина и хранљивих материја. Кокошја јаја су уобичајена и приступачна храна, укључена у исхрану скоро сваке особе. Могу се користити за припрему разних јела или као брза ужина. Међутим, неки људи су забринути да овај производ потенцијално може проузроковати штету и повећати ниво холестерола.
Не постоји стандард за број јаја које особа може да поједе дневно, недељно или месечно. На пример, у Русији је препоручена количина за одраслу особу до 260 јаја годишње, док је у Кини дозвољено до седам јаја недељно.
Нутриционисткиња Сузан Кембел објаснила је шта јаја чини здравим и када треба ограничити њихову конзумацију. Њено мишљење је објављено на веб страници Кливленд клинике у САД.
Да ли су јаја здрава?
- Једно јаје садржи 6 грама протеина, а садржи и витамин А, витамин Е, витамин Б12, витамин Б9 (фолат) и лутеин. Сваки од ових витамина игра важну улогу у одржавању здравља:
- Витамин А је неопходан за здравље очију, добар вид, метаболизам и функцију ћелија.
- Витамин Б12 – игра улогу у одржавању здравља нервних ћелија и крвних зрнаца.
- Витамин Е - делује као антиоксиданс, штитећи ћелије од оксидативног стреса.
- Фолат (или витамин Б9) помаже телу да производи нова црвена крвна зрнца и подстиче раст и развој фетуса током трудноће.
- Лутеин је такође неопходан за здравље очију и одржавање доброг вида, а такође има позитивне ефекте на кардиоваскуларни систем и кожу због својих антиоксидативних својстава.
- Беланца и жуманца имају различита својства. Беланца садрже око 60% укупних протеина у јајету, док жуманца садрже више засићених масти и холестерола. Студије масних киселина у жуманцима су показале да жуманца имају антиинфламаторна и антиоксидативна својства, побољшавају памћење и штите кардиоваскуларни систем.
Можете ли јести јаја сваки дан?
Према речима нутриционисте, можете јести једно цело јаје, укључујући жуманце, сваког дана ако немате кардиоваскуларне болести, дијабетес типа 2 или нормалан ниво холестерола у крви.
Ако имате ове проблеме, најбоље је да ограничите конзумирање јаја на три до четири цела јаја недељно. Жуманце садржи засићене масти и може повећати ниво такозваног „лошег холестерола“ у крви. Иако исхрана није једини фактор који утиче на ниво холестерола, важно је да је узмете у обзир приликом избора оброка.
„Када спремате јаја, требало би да избегавате и додавање животињских масти као што су путер, сланина и свињска маст, јер и оне садрже засићене масти“, саветује Кембел.
Без обзира у ком облику једете јаја, она ће бити корисна за ваше здравље, додала је интегративна нутриционисткиња, парафармацеут и председница Међународног удружења натуропатске медицине, Јоланта Лангауер, у интервјуу за РБЦ Лајф.
Али постоје неке тајне за максимизирање користи:
- Ако мало недокувате жуманце или га једете меко кувано, оно ће задржати много више хранљивих материја и масти него тврдо кувано жуманце. Такође, избегавајте јести сирова јаја због ризика од контаминације салмонелом. Стога, за оне који више воле сирова јаја, најбоље је да их кувају меко кувано или пржено. На овај начин ћете добити мало сирово јаје, али кување смањује ризик од контаминације паразитима.
Генерално, важно је јести јаја умерено, као и било коју другу храну. Штавише, потпуно избацивање јаја из исхране је прихватљиво све док се храните разноврсном и хранљивом храном. Сви микро- и макронутријенти садржани у јајима могу се добити из других намирница.
(Стил)