Oglas
· · Komentari: 0

Važnost doručka u ishrani mališana: Prednosti prvog jutarnjeg obroka i saveti kako da im postane navika

Da bi vaši mališani započeli dan snažno, bitno je da ne preskaču doručak

1649663889_profimedia-0315001010.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ustaj! Naša tela koriste jednostavan šećer koji se zove glukoza kao gorivo. Glukoza se skladišti u jetri i oslobađa po potrebi. Kada se zalihe glukoze potroše, obično do sredine jutra nakon spavanja, ovaj izvor brze energije nije dostupan.

Rezultat je osećaj gladi, smanjena koncentracija i umor, što sve može otežati učenje. Zbog toga je važno da budete sigurni da vaša deca „prekidaju post“ i da napune svoja tela da započnu školski dan – i svaki dan – kako treba.

Prednosti doručka

  1. Doručak obezbeđuje ključne hranljive materije. Osim što je gorivo za vaše telo, doručak takođe pruža ključne hranljive materije. Deca koja doručkuju verovatnije će zadovoljiti svoje ukupne nutritivne potrebe. Kada deca preskoče doručak, uglavnom ne nadoknađuju ključne hranljive materije propuštene u tom prvom obroku, kao što su gvožđe, kalcijum i proteini, kasnije tokom dana.
  2. Doručak pomaže u borbi protiv gojaznosti. Početak dana vašeg deteta ispunjen zdravim obrokom može čak pomoći u borbi protiv gojaznosti. Istraživanja potvrđuju da je manja verovatnoća da će oni koji doručkuju biti gojazni od onih koji to ne čine. Teorija je da doručak igra važnu ulogu u regulisanju apetita, nivoa hormona i broja kalorija koje sagorevamo tokom dana.
  3. Oni koji doručkuju imaju bolji učinak u školi. Oni koji doručkuju imaju bolje rezultate testova, poboljšanu memoriju i fokus i manje je verovatno da će biti odsutni ili kasni. Škole sa programima doručka prijavljuju manje problema u ponašanju i posete školskoj medicinskoj sestri.

Saveti kako da doručak postane navika

Oko 15% dece školskog uzrasta uopšte ne doručkuje, 30% dece osnovnoškolskog uzrasta ide u školu bar jedan dan u nedelji na prazan stomak, a 20% ide bez doručka dva puta nedeljno. Što je dete starije, veća je verovatnoća da će doručak biti preskočen. Devojčice češće od dečaka preskaču doručak.

I deca nisu jedina koja ujutru bez doručka. Važno je da roditelji budu dobri uzori. Roditelji koji doručkuju sa svojom decom mogu smanjiti šanse da ta deca preskoče doručak za dve trećine.

Razlozi zbog kojih porodice preskaču doručak uključuju troškove, vremenska ograničenja i nedostatak gladi ujutru. Zaista, porodice se danas suočavaju sa izazovima koji otežavaju sedenje da pojedu svakodnevni doručak. Ali shvatanje koliko blagotvornog uticaja doručak može imati na dete čini ga vrednim truda. Evo nekoliko saveta kako da doručak postane navika:

1. Iskoristite programe školskog doručka.

Ukoliko škola vašeg deteta ima opciju doručka ili užine, iskoristite priliku. Pored toga mu uvek možete spakovati i jednu jabuku ili banannu da budete sigurni da je tog dana imalo i voće u svojoj ishrani.

2. Razvijte jutarnje uštede vremena.

Napravite liste zadataka za svako dete kako bi jutarnja rutina protekla lakše. Na taj način ćete uštedeti vreme i moći ćete da im spremite nešto na brzinu. Parče hleba sa Carnex paštetom vam neće oduzeti više od nekoliko minuta, a deca će već biti spremna jer su platila listu malih obaveza.

3. Kuvajte unapred, zamrznite unapred ili doručak u loncu.

Ako volite da kuvate, ali nemate vremena ujutru, postoji mnogo namirnica koje možete da kuvate unapred. Možete da pravite i zamrzavate stvari i po potrebi ih izvlačite iz zamrzivača. 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas