Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Маске за лице ИСУШУЈУ ОЧИ - шта је потребно урадити?

Научници упозоравају на нови феномен везан за маске за лице који може бити штетан за очи

1598865210_oci-2.jpg
Фото: деспоситос
Oglas

Суво око или синдром сувог ока представља хронични недостатак суза које влаже и подмазују површину ока. То доводи до дуготрајне иритације ока и значајних симптома који утичу на свакодневни живот.

Прочитајте још: Шта је ЗДРАВСТВЕНА АНКСИОЗНОСТ и како је превазићи?

Фото: деспоситос

Медицинске маске за лице помажу у смањењу преношења корона вируса, али све више људи у последње време пријављују да због ношења имају проблем "сувих" очију. Научници су ово стање назвали МАДЕ (суво око повезано са маскама), а професор Линдон Џонс, Универзитета Ватерлоо, објаснио је појаву новог феномена: 

- Код људи који имају проблем са очима, маске доводе до погоршања симптома. Паралелно и асимптоматски, пацијенти први пут уочавају проблеме, као што је променљив вид, када читају или дуже користе дигиталне уређаје. Очи нам постају суве, када у нашем сузном каналу дођедо н едостатак суза које влаже и подмазују површину ока.

Ношење маски, може утицати на равнотежу развоја суза, захваљујући смањењу ваздуха који се шири из уста и носа - сматра професор Џонс. Суве очи би вас могле иритирати и натерати да трљате очи, што може довести до ширења корона вируса. 

Прочитајте још: Да ли сте знали да МИСЛИ ЛЕЧЕ? Могу да спрече и ОПАДАЊЕ КОСЕ!

- Преношење короне, могуће је преко уста и носа, а у мањој мери преко очију. Ако неопрану руку ставите на лице, вероватно чете повечати ризик од инекције. Срећом, постоји неколико ствари које можете учинити, да вам очи не буду суве. Прво потражите савет лекара, да отклоните друге сумње. Као друго, будите сигурни да сте маску ставилни правилно, посебно уколико носите наочеаре за вид или сунце. Капи за очи такође могу бити од помоћи. Ограничите време у климатизованим или ветровитим просторијама када носите маску и правите редовне паузе од дигиталних уређаја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas