Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Зашто нам је потребан СКРОБ? Ова храна је богата овим УГЉЕНИМ ХИДРАТОМ

Шта вам пада на памет када чујете реч „скроб“ или „скробна храна“?

1662047358_hd-wallpaper-gb3832e3ca_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

За већину људи, то је вероватно прерађена храна као што су производи од хлеба, крекери и колачићи. Али постоји и много непрерађених намирница богатих скробом, као што су пиринач, кукуруз, киноа и кромпир.

Иако је истина да и колачићи и киноа садрже скроб, они не утичу на тело на исти начин. Ако мислите да се скроб заснива само на прерађеним житарицама или помфриту, можда ћете бити изненађени када сазнате да је нека скробна храна међу најздравијим изборима које можете укључити у своју исхрану. У ствари, одређене врсте скроба нуде здравствене предности које се не могу постићи било којом другом храном, што скроб чини важном компонентом уравнотежене исхране.

Шта је скроб?

Скроб спада у групу угљених хидрата. То је полисахарид и главни облик у којем биљке складиште глукозу коју синтетишу. Налази се у мноштву намирница, пре свега у кромпиру, пиринчу, житарицама, брашну, хлебу и тестенини, махунаркама, али и у скробном поврћу.

Прочитајте још: НАР у служби лепоте: Разлози због којих ово здраво воће треба стављати на лице

Зашто је скробна храна важна?

Постоји неколико разлога зашто је скробна храна витална као део уравнотежене исхране:

Енергија

Скробна храна је погодан извор енергије због високог садржаја угљених хидрата. Када тело особе вари скроб, он се разлаже на молекуле глукозе. Ова глукоза улази у крвоток и покреће скоро сваку ћелију у телу, укључујући органе, мишиће и мозак. Тело може одмах да искористи ову глукозу или да је ускладишти у јетри за каснију употребу. Посебно је важан за функцију мозга, који захтева пуно глукозе.

Влакна

Многа скробна храна, као што су цела зрна, воће и пасуљ, богата је влакнима. Влакна су врста угљених хидрата са јединственом молекуларном структуром. Пошто су молекули глукозе чврсто повезани, танко црево је не разлаже лако, што значи да пролази кроз пробавни систем. Влакна помажу у кретању отпада кроз пробавни систем. Дијета богата влакнима такође може смањити ризик од кардиоваскуларних болести.

Хранљива скробна храна

Хранљива исхрана адекватно храни тело и обезбеђује равнотежу хранљивих материја. Скробна храна, која обезбеђује енергију, влакна и витамине, критичан је део целокупне исхране особе. Препоручена дневна вредност за укупне угљене хидрате је 275 г дневно за сваку особу. Међутим, ова количина значајно варира у зависности од висине, тежине, укупног дневног уноса калорија, нивоа активности итд. Намирнице богате скробом које бисте требали укључити у своју исхрану су:

Махунарке

Махунарке су приступачан, јефтин извор протеина, влакана и сложених угљених хидрата. Индикативно, пружају 2-3 пута више протеина од пиринча и пшенице.

Храна од целог зрна

Храна од целог зрна обезбеђује већу количину влакана од прерађене скробне хране.

Прочитајте још: Чаробни напитак - чај од црног БИБЕРА: Идеалан за труднице, регулише холестерол, помаже код реуме и затвора

Поврће

Поврће је калоријски најнижи и најхранљивији начин да укључите скроб у своју исхрану. Кромпир, грашак и кукуруз су ваше најкласичније опције.

На шта треба пазити

За већину људи, уравнотежена исхрана укључује храну богату скробом. Међутим, за људе са одређеним здравственим стањем, превише уноса скроба може бити штетно. На пример, они који пате од дијабетеса треба да буду пажљивији у погледу уноса хране богате скробом. То не значи да треба избегавати скробну храну, већ морају да буду веома опрезни у погледу тога шта конзумирају. Удружење за дијабетес каже да људи са дијабетесом типа 1 могу имати користи од бројања угљених хидрата док особе са дијабетесом типа 2 треба да покушају да га равномерно распореде конзумирајући угљене хидрате током дана и да избегавају прерађену храну.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas