Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕНОПАУЗА

Промените животне навике: Пет НАЧИНА да лакше пребродите менопаузу

Менопауза је најчешћа у периоду од 49. до 51. године, а период после 70. године назива се сенијум. Превремена наступа не само из генетских разлога, већ и због медицинских третмана или хируршким уклањањем јајника.

depositphotos_322809514-stock-photo-middle-aged-woman-cooling-herself-5ec67273c9df4.jpg
Могуће је ублажити тегобе Фото: Депозитфото
Oglas

Ипак, променама животних навика и начина исхране могу да се олакшају непријатни симптоми који се често повезују и са стресом.

Прочитајте још: Ових ПЕТ симптома су најсигурнији доказ да сте ушли у ПРЕДМЕНОПАУЗУ: Да ли смете да их прочитате?

Хормонска терапија се предлаже као комбинација естрогенско-прогестеронских пилула. Ова терапија чини пацијенткињу енергетски снажном, без тегоба, а штити од остеопорозе, поремећаја сна и валунга. Због могућег ризика од канцера дојке, можданог и срчаног удара и тромбозе, неопходна је индикована употреба, крајње индивидуални приступ са најмањим дозама хормона и- што краће време коришћења. 

Прим. др. Љубица Пресетник 

Фитотерапија најбољи учинак показују изофлавоноиди соје, који, осим што уклањању тегобе, код дуже примене имају позитиван утицај на коштану масу и на холестерол. Од одсталих биљака женшен, жути ноћурак, индијски зачини, немају толико добар ефекат, а неке имају и плацебо ефекат. 

Прочитајте још: Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена: Можете их се решити уз помоћ биља

Комплементарна медицина  од свих највећи учинак на смањење тегоба има акупунктура, а у последње време и хомеопатија.

 Избалансирана исхрана може да ублажи тегобе и да спречи појаву болести. Екстракти биљака који имају естрогено деловање деле се на: изофлавоне, лигнане и куместане и од њих се праве суплементи и супституциона фитотерапија. Ту спадају: соја (50-100г на дан), лан, леблебије, сочиво, црвена детелина, першун, целер, индијски орах, семенке бундеве, броколи, кисели купус, сусам. Поред фитотерапије добре су и намирнице које садрже довољну количину витамина, минерала и аминокиселина, незасићених масти.

Прочитајте још: МИТ је срушен: МИДУЛТ влада светом

Физичка активност важна је због смањења телесне масе, побољшава расположење и утиче на очување менталног здравља. Саветују се брза шетња, јога, вежбе истезања, трчање или вожња бициклом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas