· · Коментари: 0
ВИТАМИНИ

Да ли се осећате УМОРНО и ИСЦРПЉЕНО? То су неки од знакова да вам недостаје ОВАЈ ВИТАМИН

Постојање витамина у нашем организму је јако важно за наше нормално свакодневно функционисање.

1603720544_Depositphotos_4855482_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Када оскудевамо са неким од њих могу се јавити разни здравствени проблеми. У наредном тексту навешћемо неке од симпотома дефицита једног од најважнијег витамина.

Бол у мишићима и костима

Константан бол овог типа је један од основних знакова недостатка витамина Д. Ваше тело престаје са изградњом коштане масе око 30 године, а недостатак витамина Д може убрзати или погоршати симптоме остеопорозе.

Прочитајте још: ДЕЦА га НЕ ВОЛЕ, али ЗЕЛЕНИ ЦВЕТ има више витамина Ц него ПОМОРАНЏА!

Често се осећате тужно

"Хормон среће"
Серотонин се назива и “хормон среће”. Биохемијска неравнотежа у мозгу може довести до депресије и анксиозности. Тада на сцену ступа серотонин који може помоћи да се осећамо добро и задовољно, те да смо успешни и продуктивни.

Да ли сте тужни све време без икаквог посебног разлога? Депресија и промене расположења су често повезани са недостатком витамина Д у вашем телу. Серотонин, хормон који је одговоран за расположење је стимулисан у зависности од количине витамина Д. Многе студије су показале како повећана изложеност сунцу може учинити људе срећнијим.

Висок крвни притисак

Хипертензија, такође позната као висок крвни притисак, је још један знак да вашем телу мањка витамина Д. Истраживања су показала да постоји веза између витамина Д и хипертензије.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Удахните их ДУБОКО и припремите напитак за ЈАЧАЊЕ ЦЕЛОГ ОРГАНИЗМА

Прекомерна тежина

Истраживања показују да је недостатак витамина Д повезан са развојем гојазности и повећава ризик од компликација повезаних са гојазношћу. Витамин Д помаже гојазним пацијенатима да изгубе на тежини. Ако сте брзо стекли сувишне килограме, чак и ако редовно вежбате и уздржавате се од преједања, недостатак витамин Д би могао бити један од основних узрока.

Алергије

Истраживања показују да недостатак витамина Д такође има улогу у развоју многих алергијских реакција. Витамин Д игра важну улогу у одржавању многих алергија на одстојању регулишући имуни систем. Неке од алергија везаних за овакве ситуације укључују астму, алергије на храну, екцем, алергијски ринитис и анафилаксију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.