Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Бодљикаву АЛОЈУ треба да има сваки дом: Снижава шећер, смирује стомак и упале

Важи за једну од најдрагоценијих биљака када су лепота и здравље у питању.

1643621432_aloe-vera-g294109a1d_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Гел и сок који се налазе унутар алоја вере постали су популарни природни лек који се користио за лечење многих обољења и стања, од проблема са кожом до пробавних проблема.

Ова биљка је позната по својим лековитим својствима најмање 6.000 година. У почетку биљка је била позната као „биљка бесмртности“ и представљена је египатским фараонима као погребни дар. Данас, алоја иза себе има читаву индустрију. Њени сокови се користе у козметици и производима за личну негу као што су хидратантна крема, сапун, крема за бријање и лосион за сунчање. 

Који део алоје је лековит?

Постоје два медицински корисна дела ове биљке. Прво је гел који испуњава целу унутрашњост листа. Овај гел се екстрахује из биљке и обично се користи за лечење опекотина и различитих кожних обољења. Гел се такође продаје и у течном облику или у облику капсула за оралну примену. 

Прочитајте још: ПИРИНАЧ чисти организам од ТЕШКИХ МЕТАЛА и токсина ако га спремите на ОВАЈ начин (РЕЦЕПТ)

Друга супстанца коју биљка производи назива се латекс. То је жута пулпа која се налази одмах испод спољне површине листа биљке. Показало се да овај састојак има лаксативна својства и обично се узима орално против затвора. 

Фото: Пиксабеј

Алоја поседује око 240 лековитих састојака и преко 20 витамина, минерала и антиоксиданаса. Делује против вируса, паразита, бактерија и гљивица. Користи се за имунитет као превенција, али и за лечење неких конкретних здравствених стања.

Здравствене предности алоје

  • Опстипација (затвор) - алојин латекс садржи алоин, који овој биљци даје лаксативна својства и који може ублажити затвор. Увек тражите препарат на бази алоје који садржи овај састојак.
  • Лечење стања коже, попут псоријазе и акни - креме на бази алоје имају умирујући ефекат на кожу и показало се да помажу у смањењу свраба и упале. 
  • Олакшање код опекотина од сунца - можда сте и сами искусили ефекат хлађења овог гела, а према неким истраживањима, алоја вера је генерално безбедна за употребу за ублажавање благих опекотина од сунца.  
  • Зарастање рана - ова биљка такође може донети олакшање након опекотина првог или другог степена. У прегледу четири контролисана клиничка испитивања у којима је учествовао 371 пацијент са опекотинама од сунца, истраживачи су открили да је време зарастања рана код пацијената који су наносили алоју на опекотине било око девет дана краће него у контролној групи. 
  • Стомачни проблеми - у једном пилот-испитивању, истраживачи су открили да је стандардизовани екстракт алоје у сирупу умањио неколико симптома гастроезофагеалне рефлуксне болести (ГЕРБ), укључујући и горушицу, подригивање и повраћање.
  • Нижи шећер у крви - раније клиничко испитивање је показало да ако пијемо две кашике сока алоје дневно током две недеље, можемо снизити ниво шећера у крви код људи са дијабетесом типа 2. Долази такође и до смањења нивоа триглицерида. Дијабетичари су у повећаном ризику од развоја срчаних обољења, што је повезано са повишеним вредностима триглицерида и холестерола. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas