Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Чему служи ВИТАМИН А? Овако утиче на кожу

Витамин А је есенцијални нутријент који подржава кожу, очи и репродуктивно здравље, као и имунолошку функцију

1664625567_spring-g700be397e_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Преформирани витамин А, или ретиноиди, налази се у животињским производима као што су месо, и млечни производи. Провитамин А или каротеноиди се налазе и у биљним производима попут воц́а и поврц́а.

Ваша јетра претвара обе врсте у ретинол. Затим се или складишти у вашој јетри или се транспортује лимфним системом до ц́елија у вашем телу.

Шта чини витамин А?

Предности витамина А за вашу кожу

Витамин А може да користи вашој кожи: Може да утиче на смањење појаве финих линија и бора стимулишуц́и производњу колагена. Ретиноиди попут ретинола такође могу да побољшају еластичност коже и опуштеност тако што помажу у уклањању оштец́ених еластинских влакана.

Прочитајте још: Зашто је ЦИНК толико важан за имунитет? Ево у којим намирница га највише има и колико овог минерала нам је потребно

Смањење хиперпигментације и других оштец́ења од сунца

Исхрана богата каротеноидима, као што је бета каротен, може да помогне у спречавању оштец́ења ц́елија, старења коже и кожних болести. Каротеноиди такође могу да помогну у заштити ваше коже од фактора из околине као што су загађење и УВ зрачење, који такође могу да утичу на здравље и изглед коже. Ретиноиди подстичу обнављање ц́елија коже, пише Хеалтхлине.

Акне

Америчка академија за дерматологију препоручује локалне ретиноиде за помоц́ у лечењу акни и код адолесцената и код одраслих. Ретиноиди могу да помогну у пилингу коже на површини, уклањајуц́и прљавштину, уље и мртве ц́елије коже из пора како би спречили бубуљице. Они такође продиру у површину коже како би стимулисали производњу колагена и еластина, што може да помогне у смањењу појаве пора и ожиљака од акни.

Прочитајте још: Ево зашто би требало да ставите сапун испод чаршафа пре СПАВАЊА: Може помоћи ако имате ова два проблема

Витамин А може да се нађе у животињским производима, као што су: лосос, млечни производи: укључујуц́и млеко, путер, сир, јаја, риба, уље бакалара... Као и у биљним производима попут шаргарепе, парадајза, слатког кромпира, лиснатог зеленог поврћа и воћа, укључујући манго, кајсије и шљиве

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas